ПОНЕДЕЉАК, 7. 8. 2023 - 12:09

Извор: ТВ ХРАМ

Најава - „Стварање. Мала летња школа „Драгана Хребељановић" - Понедељак 07.08. у 20.15 часова

У близини древних и за српску и европску историју значајних градова Ново Брдо и Прилепац, на око 800 метара надморске висине у столетној храстовој шуми, сместио се Божји дом, посвећен Светим архангелима Михаилу и Гаврилу. Ова светиња у народу названа Драганац, носи име Драгане, ћерке кнеза Лазара Хребељановића. За српски народ Косовског Поморавља, светиња Драганац је молитвено окрепљење, а за све оне који га обилазе духовно сидриште и место љубави и радости, јер како пише у светим књигама: „Увек се радујте, непрестано се молите, за све благодарите".

ТВ Храм

При манастиру је у периоду од 27. до 31. јула 2023. године одржана Друга новобрдска мала летња школа „Драгана Хребељановић". Циљ покретања ове  школе-кампа је повезивање деце из српских енклава Косова и Метохије са децом из других делова Србије и дијаспоре, чување српског културног и духовног наслеђа и обнова просветитељског живота Новог Брда са околином. Тема овогодишње школе је „Стварање" и како рекоше организатори све се одвија у оквиру речи: „Бог створи човека, човек као стваралац." Другу малу летњу школу „Драгана Хребељановић", похађало је 20-ак ученика из Клокота, Партеша, Кметовца, Понеша, Шилова, Скопља, Подгорице, Сан Франциска и Београда, сви узраста од 6 до 16 година.

Своја знања и вештине током боравка у манастиру полазници су развијали кроз радионице: књижевну, драмску, веронаука, ликовну, кулинарство и допунски програм. Закључимо речима које смо прочитали на сајту манастира Драганац: „Окупљени око никада виђене, али наслућене и свевремене лепоте Драгане Хребељановић, полазници и предавачи су се потрудили да у изузетно динамичном и радом и молитвом испуњеном животу манастира пре свега и изнад свега испуне Косовски завет – а то је завет Љубави. Он се осваја познавањем и неговањем нашег културног наслеђа. А то је оно што се, у свеопштем отицању, осипању и пролажењу,  не сме заборавити – никако, никада и нигде. Да закључимо: „Нема живота без љубави. Нема стварања ни стваралаштва без љубави."


Аутор: Сава Самарџић, историчар
Сниматељ: Иван Миљковић
 

ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Најаве емисија