ПЕТАК, 21. 7. 2023 - 18:22

Извор: TВ Храм

Црква у пламену – "Свети мученици Гламочки и Куленвакуфски", субота 22. јул у 20.20 часова

Тертулијан Картагински, ранохришћански писац из Северне Африке је записао: „Узалуд проливате крв нашу: крв мученика семе је хришћана.“ Од настанка, хришћанство је било на мети различитих удара и непријатеља. Како је написао блажене успомене епископ Атанасије мартирологиј је реч црквена, хришћанска, христолошка, јер први Мартис, Протомартис и Архимартис јесте Богочовек Исус Христос, Који је распет „у време Понтија Пилата“. 

ТВ Храм

Бесан због догађаја у Београду, нацистички вођа Адолф Хитлер је сазвао хитан састанак у Берлину и на лично инсистирање наредио да се у дело спроведе "Директива број 25" о нападу на Краљевину Југославију. Одмах по успостављању Независне Државе Хрватске, усташка администрација донела је уредбе о расној припадности. Највећи проблем усташама била је бројност православних Срба на територији којом су они управљали. За њих су спремљени посебни услови и закони. Тако је већ почетком маја издата законска одредба о прелазу из једне вере у другу. Био је то први законски пропис о присилном покрштавању Срба. Законском одредбом за одбрану народа и државе били су основани изванредни народни судови. По једном хрватском сведочанству „довољно је да било који усташа пожели какву јеврејску или српску радњу па да власника оптужи због саботаже и изведе пред суд, гдје је одмах био проглашен велеиздајником и стријељан, а радња додељена том усташи.“ Убрзо су настали преки судови, а крајем јуна 1941. године оснивани су „покретни пријеки судови“ пред којима су страдали највише Срби и Јевреји. 

Страдање Срба нажалост било је и другим окупираним крајевима, али је по бестијалним злочинима против православног српског становништва НДХ убедљиво предњачила. Размере злочина које је претрпео српски народ и тачан број страдалих током Другог светског рата до данас није прецизиран. С тога је Српска Православна Црква учинила све да кроз молитвено сећање на свештеномученике и страдалнике Српске новомученике и исповеднике 20. века отргне од заборава њихово дело и њихову кончину. Света Српска Православна Црква 9/22. јула молитвено прославља Свете мученике Гламочке и Куленвакуфске. Протођакон Немања Рељић говорио нам је о страдању српских пастира Епархије бихаћко-петровачке и значају и потреби сећања на њихов живот и страдање.


Сниматељ: Протођакон Немања Рељић
Монтажа: Марија Миланов
Аутор: Сава Самарџић, историчар
Време емитовања: Субота, 22. јул 2023. године, 20:20 часова;

 

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Најаве емисија