ЧЕТВРТАК, 13. 7. 2023 - 13:05

Извор: TВ Храм

Црква у пламену – Свети мученици Епархије горњокарловачке - Субота 15. јул од 21.10 часова

Кроз историју Српска Православна Црква, њени јерарси, пароси и паства често су се у различим условима налазили на удару страних власти. Посебно је то било наглашено у тренуцима које је писац Бранко Ћопић описао кроз мисао једног свог јунака, а која гласи: „Кад држава пропадне, Србин страда".

 

ТВ Храм

Тако је било у свакој прилици од нестанка државе Немањића. Као једина институција српског народа где год он да живи и у прошлости и данас Српска Православна Црква окупљала је српски род и настојала да му помогне да сачува своју веру, историју и традицију. Своје име и презиме. Због тога је увек на удару. Епархија горњокарловачка, једна је од страдалних територија српске цркве која је страдавала кроз историју, а посебно у Другом светском рату када су се над њеним српским православним становништвом дешавали бројни злочини НДХ.

Поводом канонизације новојављених светитеља наше Свете Цркве: Светог Владике Данила карловачког и плашчанског исповедника вере, Светих 73 свештеномученика горњокарловачких и Свете Деце мученика јастребарских и сисачких, 17. јула 2023. године биће служена Света литургија у Саборном храму Светог оца Николаја у Карловцу. У разговору са ђаконом Будимиром Кокотовићем сазнали смо о размерама трагедије која је задесила српски народ и Епархију горњокарловачку и значају молитвеног прослављања Светих мученика."


Време: Субота, 15. јул 2023. године, од 21:10 часова
Гост емисије: ђакон Будимир Кокотовић
Аутор: Сава Самарџић, историчар
Сниматељ: Миодраг Мићић

ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Најаве емисија