НЕДЕЉА, 30. 10. 2022 - 08:59

Извор: TВ Храм

Најава - Приче из незаборава – „Волимо једни друге и праштајмо“ настојатељ манастира светих лекара Козме и Дамјана у Плешу, јеромонах Дамаскин

У књизи „Сусрети са старцима“ која је настала из пера новоизабраног викарног епископа хвостанског архимандрита Алексеја, игумана манастира Светог Луке који се сместио у селу Бошњане у Епархији крушевачкој, а коју је приредила Радмила Мишев налазе се поуке игумана дечанског Јустина Тасића које је својевремено записивао сабрат манастира Високи Дечани монах Давид, сада Преосвећени Епископ крушевачки. У једној од њих пише: 'У Рају ће сви живети саборно, никако као појединци, отргнуто.

ТВ Храм

Бог је умро не за једнога човјека него за све људе. Умро је да ниједан који вјерује у Њега не погине него да има жизан вјечнују. Замислимо се, како је то неизглаголано - дати Сина Својега за спас људи.' Ове поуке као окрепљење и лек служе нама данас као што су свети лекари Козма и Дамјан лечили оне којима је помоћ била потребна. Управо је њима верни народ у селу Плешу у општини Александровац, испод некада значајне средњовековне тврђаве Козник, посветио манастир у коме Богу и народу служи и живи припремајући мелеме и топлу реч утехе и надахнућа јеромонах Дамаскин.

Завршимо емисију поуком дечанског игумана Јустина Тасића којима смо и почели, а који је рекао: „Најважнија је доброта. Добар човјек може да каже, да претрпи, да поднесе, да опрости. Без тога нема племенитости. Хришћанин не може да се бије. Свеци се нијесу тукли, мада су се бранили, бране се и бране се и убудуће ће се бранити.

Време емитовања: Недеља, 30. октобар 2022. године од 20:20

Аутор и водитељ: Сава Самарџић
Сниматељ: Тома Џинић

 

Повезане вести

Најаве емисија