ПОНЕДЕЉАК, 14. 3. 2022 - 13:40

Извор: ТВ Храм

„Црква у пламену“ – „Свети свештеномученик Платон Бањалучки“

Кажњавајући Србе као покретаче државног удара, народ који се по други пут у 20. веку енергично супротставио немачкој експанзији, Хитлер је Југославију разделио савезницима Рајха: Италији, Мађарској, Бугарској, Албанији и новоуспостављеној НДХ.

Архив

Одмах по успостављању усташке администрације донете су уредбе о расној припадности. Највећи проблем усташа била је бројност православних Срба на територији којом су они управљали. За њих су спремљени посебни услови и закони.

Тако је већ почетком маја издата законска одредба о прелазу из једне вере у другу. Био је то први законски пропис о присилном покрштавању Срба. Законском одредбом за одбрану народа и државе били су основани изванредни народни судови. По једном хрватском сведочанству „довољно је да било који усташа пожели какву јеврејску или српску радњу па да власника оптужи због саботаже и изведе пред суд, гдје је одмах био проглашен велеиздајником и стријељан, а радња додељена том усташи.“ Убрзо су настали преки судови, а крајем јуна 1941. године оснивани су „покретни пријеки судови“ пред којима су страдали највише Срби и Јевреји.

Архив

Страдање Срба нажалост било је и другим окупираним крајевима, али је по бестијалним злочинима против православног српског становништва Независна Држава Хрватска убедљиво предњачила.

У новој емисији серијала "Црква у пламену" представили смо страдање Светог свештеномученика Платона Бањалучког.

Гости у емисији су историчари др Радован Пилиповић, директор Архива Српске Православне Цркве, мср Бојан Арбутина и мср Стефан Радојковић испред Музеја жртава геноцида у Београду.

Емисија је на програму у уторак 15. марта 2022. године од 21:10 часова.

Архив
Архив

Повезане вести

Најаве емисија