НЕДЕЉА, 4. 7. 2021 - 17:53

Извор: ТВ Храм

Седми Међународни фестивал духовне музике „Музички едикт“ на програму ТВ Храм

Један од несумњиво најзначајнијих фестивала који су се догодили ове године, засигурно је Седми Међународни фестивал духовне музике „Музички едикт“ . Завршен је у среду 23. јуна 2021. године спектакуларним наступом Хора и оркестра РТС-а и извођењем Моцартовог Реквијема.

ТВ Храм

Током четири фестивалске вечери, својим гостивањима, програм су оплеменили бројни извођачи и гости из  Србије, Бугарске, Албаније, Њујорка, Румуније, Пољске, Украјине... Посебан утисак оставио је Схиархимандрит Серафим Бит-Хариби из Грузије, који је први пут гостовао у Србији, а четврте фестивалске вечери и наступ Православног хора „Благовест“ из Летоније, који је 36 сати аутобусом путовао преко читаве Европе, како би ујутру стигао у Ниш и исте вечери певао на завршници фестивала.

„На овај начин свет постаје мањи и ми схватамо да смо не само део света, него свету инспирација“, речи су госпође Саре Цинцаревић, уметничког директора фестивала, у ексклузивној изјави за Радио Глас, поводом наступа Летонског хора.

Након задивљујућег наступа хора „Благовест“, фестивал је затворио Хор и оркестар Радио Телевизије Србије, којим диригује маестро Бојан Суђић.

Они су извели чувени Реквијем Волфганга Амадеуса Моцарта, што је изазвало одушевљење нишке публике, која је дугим аплаузом извођаче натерала на бис.

Након њиховог наступа, госпођа Цинцаревић је за нишки Радио Глас оценила да порта Саборне цркве у Нишу постаје исто оно што су репрезентативна места културе свуда по Европи, додавши да „ми полако, освајајући Музички едикт, кроз различита дела, освајамо и сопствено смирење да у добру продужимо да деламо и у будућности.“

Завршници фестивала присуствовао је и Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Арсеније.
Након наступа хорова, организатори су свима заслужнима за одржавање овогодишњег Музичког едикта доделили захвалнице - Управи за сарадњу с црквама и верским заједницама при Министарству правде, Телекому Србије и породици Милана Мандића, дугогодишњег певача и члана Управе црквене певачке дружине „Бранко.“

На програму Телевизије Храм, у наредне четири недеље, моћи ћете да пратите наступе са Седмог "Музичког едикта", сваке недеље, у 7:30 часова.

Део текста преузет са: Епархија Нишка, Радио Глас

ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Најаве емисија