НЕДЕЉА, 25. 2. 2024 - 11:31

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије у Храму Светог Саве: Сваки човек као икона Бога живога има у себи семе вере (ФОТО/ВИДЕО)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је у недељу 25. фебруара на празник Светог Мелетија Антиохијског свету архијерејску Литургију у заветном Спомен храму Светог Саве на Врачару.

ТВ Храм

Патријарху српском саслуживала су Преосвећена господа епископи: ремезијански Стефан и хвостански Алексеј, свештенство Архиепископије београдско-карловачке у молитвеном присуству верног народа.

У својој поучној беседи Патријарх Порфирије је истакао да треба да имамо поверења у реч Јеванђеља, да имамо вере у Христа.

"Јер у сваком другом случају реч Христова и реч Јеванђеља нам је за почетак неразумљива, а затим и неприхватљива. Међутим, вера није нешто што у нама функционише по аутоматизму. Истина јесте да сваки човек као икона Бога живога има у себи семе вере, има  у себи клицу вере,  али да би та клица вере проклијала, пролистала и дала плодове потребно је да се слободно, самостално определимо за Христа, то јест да хоћемо да живимо у складу са са оним што нам Он поручује као истину, као пут и као живот.

Зато када се определимо за Јеванђеље Христово, за реч Његову, када желимо да живимо у складу са оним што нам Он заповеда, када знамо да је то истинско здравље, да је то живот у складу са природним потенцијалима које имамо тада не ретко производимо неразумевање код оних који се нису определили за исти пут.

То неразумевање често се заврши не само критиком, него мржњом и прогонима. Зашто? Управо из тога што се ми слободно опредељујемо за Христа, у Њему је сва пуноћа живота, у Њему је истина, у Њему је савршенство и лепота, и зато што смо се определили за Њега ми сведочимо Његову истину, чак и онда када смо слабашни, потпуно погрешни, када грешимо, чак и тада, зато што су се ови определили против Христа и када је Он присутан они виде себе, виде своју промашеност, виде свој промашај, а не желе то да прихвате", поучио је Патријарх српски г. Порфирије.

На крају свете Литургије Његова Светост је преломио славски колач и освештао славске дарове поводом сутрашњег празника Светог Симеона Мироточивог, славе хора Храма Светог Саве.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести