ЧЕТВРТАК, 25. 5. 2023 - 09:04

Извор: ТВ ХРАМ

Патријарх Порфирије богослужио у Вазнесењској цркви у Београду (ФОТО)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је на светом евхаристијском сабрању на празник Вазнесења Господњег - Спасовдан, 25. маја 2023. године у Вазнесењској цркви у Београду.

ТВ Храм

Његовој Светости саслуживали су Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије и Преосвећена господа Епископи: источноамерички Иринеј, ваљевски Исихије и западноевропски Јустин; свештенство и ђаконство, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

После прочитаног јеванђелског зачала, са благословом Његове Светости, сабранима се беседом обратио Високопреосвећени Митрополит Јоаникије у којој је говорио о празнику који прослављамо и Светом Владики Николају.

На крају свете Литургије, Патријарх Порфирије је поводом храмовне славе и славе града Београда освештао славске дарове и преломио славски колач.

После свете Литургије, Његова Светост служио је помен код мермерног крста у порти Вазнесењске цркве који подсећа на страдале житеље Београда у нацистичком бомбардовању Београда 1941.

* * *

Овогодишња слава престоног Београда, Вазнесење Господње, и традиционална Спасовданска литија због страдања и губитка живота наших младих људи у градским општинама Врачар и Младеновац, због бола и туге васцелог народа за невино пострадалима биће у знаку речи Светог владике Николаја Жичког и Охридског: Молитвом измолимо благословени мир међу људима!

На челу литије, која ће градским улицама од Вазнесењског до Светосавског саборног храма кренути 25. маја у 19.00 часова, биће кивот са моштима Светог владике Николаја, који ће изузетно, ради утехе верног народа у овим тешким данима и ради духовног окрепљења, бити донет из манастира Лелић код Ваљева.

С вером и молитвом, уз Светог владику Николаја, корачајмо београдским улицама ради исцељења душе и тела, освећења улица и тргова и за мир међу људима!

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести