НЕДЕЉА, 5. 2. 2023 - 10:53

Извор: ТВ Храм

Епископ Сава богослужио у храму Преображења Господњег на Видиковцу (ФОТО/ВИДЕО)

Његово Преосвештенство Епископ марчански Г. Сава служио је данас 5. фебруара на Недељу митара и фарисеја, свету архијерејску Литургију у храму Преображења Господњег на Видиковцу.

ТВ Храм

"Ова недеља коју називамо Недељом о митару и фарисеју, се назива управо због ове јеванђељске приче коју смо чули малочас, а у којој Христос приповеда сабранима како двојица људи улазе у храм да се моле. Први је био икона свега што би требало да је добро у друштву. Фарисeј, припадник јудејске религије, онај који практикује све законе које налаже његова религија, који и сам каже у молитви обраћајући се Господу пости два пута недељно, моли се, даје милостињи, даје десетак од свега што стекне и који је припадао друштву оних који су такав начин живота проповедали и другима. И не само да су га проповедали него су понекад и захтевали од других да се угледају на њих и да испуњавају онакав живот како су га и они живели. Други пак који улази у храм да се моли цариник или митар, стара реч за цариника, је симбол свега онога што је у том и таквом друштву било омражено.
Неко које сакупљао порез за другу, окупаторску, државу. Који је углавном самим тим стицао и себи овоземаљска добра и који је у таквом послу веома често испољавао грубост и приморавао људе, вршио притисак да плаћају порез. Оно што је интересантно у целој овој причи, јесте њихов однос према Богу и њихов став у храму. Овај први који испуњава све Божије заповести, излази у храму пред лице Божије и каже хвала ти Боже што нисам као други људи, или као овај цариник који стоји у храму. И набраја своје врлине које смо поменули. Његово схватање врлине нема никаве везе са Богом нити са другим. Његова врлина која би требала да буде испољена ка другом, која би требала да буде љубав и милосрђе према другом, у ствари је сконцентрисана једино на самога себе, на своје ја. И уместо да његов ближњи буде његов рај, његово спасење, он благодари Богу што није као други људи, што је бољи од других људи по свом мишљењу", рекао је у својој поучној беседи Епископ Сава.

"У центру таквог његовог живота је "ја" и не постоји простор за другог. Са друге стране овај цариник за кога сви очекују да је онакав какав му и тај придев царник приписује и да живи тим вредностима живота којима је углавном живело друштво  цриника, улази у храм немајући храбрости ни поглед да подигне и само једно моли од Господа "Господе милостив буди мени грешном". Свестан је свих својих грехова, и свега онога што ради, свога односа према другим људима и немајући смелости ишта друго да каже Господу обраћа му се оним речима, које су кроз предањe Цркве, постале најчешћа молитва свих Хришћана ", наводи Епископ Сава.

"Сваки ко себе узвизује понизиће се, а који себи понизује узвисиће се. То је дакле суштина живота, суштина хришћанског живота. Веома често сами мислимо као и овај фарисеј, да смо свезнајући, о свему имамо мишљење, поготово о сваком имамо мишљење и веома лако судимо другим људима и не само да судимо него смо способни и храбри да им дајемо уптуства каквим начином живота треба да живе, то је обично оно што мислимо да је исправно. Ту нема простора за основну врлину смирења, љубави ка другоме, ту је тешко прихватити другога онаким какав он јесте  без обзира на све његове мане, погрешке или врлине. Онај који је свестан пред Господом да нема својих спосбности толико да може да креира живот свој и живот другога без помоћи Божије, тај се дакле узвисује и тај ће бити оправдан у Царству Небеском", казао је Епископ марчански Г. Сава.

Епископ Сава је рукополoжио Марка Симића у чин ђакона.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести