СРЕДА, 7. 3. 2018 - 14:00

Извор: Дневник "Слобода", Подгорица

Владика Јоаникије: Не мењамо име Помесне цркве, само историјски потврђујемо назив Патријаршије

Уколико Сабор Српске православне цркве у мају усвоји промене Устава, званичан назив Српске православне цркве убудуће ће бити „Српска православна црква – Пећка патријаршија“.

Дневник „Слобода“, Подгорица
Владика Јоаникије

Промена у званичном називу Српске православне цркве објашњава се жељом да се ојача веза са њеним историјским средиштем у Пећкој патријаршији, али и с Косовом и Метохијом као најважнијим делом њене јурисдикције. Појашњавајући предвиђене измене, епископ будимљанско-никшићки Јоаникије казао је за “Слободу”, да се то чини пре свега како би се правилније дефинисало историјско одређење Српске православне цркве.

- Ми то не доживљавамо као промену имена. То је само појашњење са циљем да се истакне на првом месту историјско утемељење Српске православне цркве. Саборска комисија која је дорађивала Црквени устав, усвојила је тај наслов са добрим разлогом као што имамо и код других патријаршија. Руска православна црква користи поред тог наслова и наслов Московска патријаршија. Ми у досадашњој верзији Црквеног устава нисмо у наслову наше помесне цркве користили реч патријаршија. Осим што је незванично названа Српска патријаршија. Сада у предложеном наслову имамо одговарајуће одређење које ће сигурно бити усвојено, казао је владика Јоаникије.

Повезане вести

Вести