ЧЕТВРТАК, 12. 4. 2018 - 11:02

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Владика Јоаникије богослужио у Драговољићима

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је 10. априла 2018. године, на Васкршњи уторак, свету архијерејску Литургију у манастиру Вазнесења Господњег у Драговољићима код Никшића.

Епархија будимљанско-никшићка

Саслуживало је више свештеника и свештеномонаха уз молитвено учешће бројног верног народа. Владика је служио Литургију поводом славе капеле посвећене Благовестима Пресвете Богородице, празника који је ове године прослављен на Велику суботу.

-Празнујемо данас Васкрсење Христово, али празнујемо, истовремено, и празник Благовијести, славу ове свете обитељи, овог светог храма у коме смо данас служили Васкршњу свету Литургију, али и Благовештењску. Свака Божја милост која се пројављује у овом свијету, а нарочито према човјеку је благовијест. Назив благовијест односи се нарочито на догађај када је Господ са Неба послао свог Арханђела Гаврила да јави радосну вијест овом свијету, да јави Пресветој Дјеви Богородици да ће родити сина Спаситеља свијета, Онога Који ће бити зачет у Њеној дјевичанској утроби силом и дејством Духа Светог Божјег, рекао је Владика будимљанско-никшићки.

-То је велика, наднебеска, надкосмичка, Божанска благовијест овом свијету на којој почива све што се, касније, догодило. Али, исто тако, Васкрсење Христово јесте Благовијест и то Благовијест над Благовијестима, тако да цијело свједочење о Христовом животу, Његовом дјелу, Његовим ријечима, Његовом Крсту, смрти, васкрсењу из мртвих, вазнесењу на Небо и остало што је Господ учинио ради нас и ради нашег спасења, све то заједно назива се Благовијестованије. Све су то благе и радосне, сверадосне, спасоносне вијести, беседио је Његово Преосвештенство.

-Ако је она прва вијест, која је јављена Пресветој Дјеви Богородици, била темељ свега што је Господ Исус Христос учинио, онда је Васкрсење Христово врхунац, кров, завршетак и суштина свега. Господ Исус Христос примио је кривице за цио род људски на самог себе да нас ослободи кривице, примио последице гријеха свих људи, свих покољења на себе и себе принио као савршену жртву за опроштај грјехова. Излио своју живоносну крв за обновљење наше природе, за искупљење да нас ослободи од страха, јер је својом смрћу на Крсту смрт уништио, јер је Његова смрт била живоносна смрт, а Његово Васкрсење је било коначна и савршена Његова побједа над смрћу, таква побједа у којој и ми, Његовом милошћу и Његовом благодаћу, имамо учешће, причешће и заједништво, казао је Владика Јоаникије.

Повезане вести

Вести