НЕДЕЉА, 27. 3. 2022 - 11:20

Извор: ТВ Храм

Крстопоклoна недеља свечано прослављена у Архиепископији београдско-карловачкој (ВИДЕО)

У трећу недељу Великог поста - свете Четрдесетнице, 14/27. марта 2022. године, посебно свечано било је у Архиепископији београдско-карловачкој. Наведени празник Часног крста прослављен је евхаристијским сабрањима у свим београдским храмовима, а празнично торжество посебно је пројављено Патријарашком Литургијом у Световазнесенском храму у београдском насељу Жарково, као и светим архијерејским Литургијама које су у београдским храмовима служили викарни епископи Патријарха српског.

* * *

Патријарх Порфирије богослужио у Световазнесенском храму у Жаркову: Христос даје смисао нашем животу

"Присуство Христово у овоме свету, Његово Јеванђеље, својим присуством разобличава сваки други поредак, доводи у питање сваки други поредак који има за циљ појединачни и лични интерес, наметање себе и поробљавање људских душа", поучио је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије у својој беседи на светој архијерејској Литургији у Световазнесенском храму у београдском насељу Жарково.

Предстојатељ Српске Цркве - Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, благоизволео је да у Крстопоклону недељу, 14/27. марта 2022. године, посети литургијску заједницу Световазнесенског храма у београдском насељу Жарково, и да у наведеном храму предстоји торжественим евхаристијским сабрањем. 

Првојерарху наше помесне Цркве саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће верног народа Божјег који се о недељним и празничним данима сабира у овој београдској светињи посвећеној Спаситељевом славном Вазнесењу. 

После прочитаних светописамских чтенија у којима се указује на значај Крста Господњег, Патријарх српски г. Порфирије је беседио са амвона Световазнесенског храма, те у својој патријарашкој беседи указао да је васколики живот хришћанâ ношење Крста, управо на онај начин како нас подсећа данашња јеванђелска перикопа. Поред тога Патријарх српски је указао да су пост, молитва и напредовање у врлини саставни део хришћанског живота, оног живота који је испуњен смислом и животом за вечни живот. Предстојатељ Српске Цркве је вернима указао да хришћански живот позива на препород, на стављање васколиког живота у оквире Јеванђеља и живота у Христу који увек подразумева напредовање у свему добром и честитом. 

"Да нам Христос буде на првом месту, то значи да узмемо Крст свој и пођемо за Њим, то значи да Њега поставимо да буде почетак и крај; да буде темељ нашег постојања, и када је то тако онда све треба да буде прожето и осмишљено Христом. Узети свој Крст и поћи за Христом, значи узети Христа у своје срце и поистоветити себе са Христом, а онда примити све оно што од Њега долази као израз љубави Његове и дара Његовог. Господ када каже "узми крст свој" значи узми своју тешкоћу и муку, али и своју радост. Међутим, нигде нам није рекао да ће наш живот бити испуњен уживањем, да ће наш живот бити испуњен конфором, да циљ живота буде да нас људи славе и величају, нигде Господ у Јеванђељу није рекао да ћемо бити прослављани од људи и да нећемо имати проблмема", рекао је Патријарх српски г. Порфирије у својој надасве надахнутој омилији. 

* * *

Епископ Стефан богослужио у храму Светог Саве: Сваки човек је мали господ по благодати

Телевизија Храм

"Данас нека нам свето причешће буде на љубав нелицемерну, на усавршавање у свакој врлини и доброти, јер је сваки човек мали господ по благодати", речи су којима је Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан поучио сабране након литургијског отпуста у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару.

У крстопоклону недељу, 14/27. марта 2022. године, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског, предстојао је евхаристојским сабрањем у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару. 

Преосвећеном владици Стефану саслуживало је свештеничко братство храма Светог Саве, уз молитвено учешће мноштва народа Божјег који се сабрао под сводовима Саборног храма православног српског народа, прибегавајући дому Господњем, покрову Пресвете Богородице и молитвеном посредништву светога Саве.

Након прочитаних одељака из Светога Писма, са благословом началствујућег Епископа ремезијанског г. Стефана, сабране је речима надахнуте недељне омилије поучио протопрезвитер Иван Штрбачки, парох при заветном спомен-храму Светог Саве. 

Након литургијског отпуста Литургије светог Василија Великог, Архипепископа Кесарије Кападокојске, Епископ ремезијански г. Стефан је са љубављу поучио сабрану Цркву Божју, истичући значај овог недељног дана који пред нас износи духовну заштиту и потпору и виду Крста Господњег чија сила нас увек снажи и укрепљује, а особито сада када се налазимо на половини великопосног подвига. 

"Данас прослављамо Светог Бенедикта нурсијског и Часни Крст. Сви ти свети и свете службе су нам дароване да бисмо се што боље и усрдније припремали за свето причешће. Данас нека нам то причешће буде на љубав нелицемерну, на усавршавање у свакој врлини и доброти, јер је сваки човек мали господ по благодати ", рекао је Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан у својој беседи.  

* * *

Епископ Јеротеј богослужио у храму Светог Луке у Крњачи: Наша вера је смислена и она је увек вера радости

"Треба храбро да наставимо да идемо кроз овај живот, а овај пост је прилика да се окренемо према себи и позабавимо се собом и својим односима према ближњима, али да све то чинимо са радошћу јер је наша вера, вера радости и наш крст је крст победе и радости", истакао је Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј у својој надахнутој омилији на светој архијерејској Литургији у храму Светог славног и свехвалног апостола и јеванђелиста Луке у београдском насељу Крњача.

Са благословом Предстојатеља Српске Цркве, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј, викар Патријарха српског, у Крстопоклону недељу, 14/27. марта 2022. године, началствовао је на светој архијерејској Литургији у храму Светог славног и свехвалног апостола и јеванђелиста Луке у београдском насељу Крњача. 

Владици Јеротеју саслужвао је велики број клирика - презвитерâ и ђаконâ, уз прислуживање чтечева и молитвено учешће многобројног народа Божјег који је настањен у овом београдском насељу које за свог молитвеног заштитника има Светог апостола и јеванђелиста Луку. 

Према освештаној богослужбеној пракси, Епископ топлички је сабрану литургијску заједницу поучио надахнутом архипастирском беседом, непосредно након произнесених одељака из Светога Писма. Сходно овом недељном дану који пуноћу црквену подсећа на значај Крста Господњег, Епископ Јеротеј је говорио о месту Крста Госпдоњег у нашим хришћанским животима, особито у данима Великог поста - свете Четрдесетнице. 

"Часни Крст стоји на средини Цркве да бисмо могли да му се клањамо, ушли смо дубоко у пост, а Црква нас подсећа на смисао поста, јер је наша вера смислена. Часни крст се износи да бисмо се подсетили да се кроз наш пост припремамо да дочекамо страсну седмицу, страдалну седмицу у којој су догађаји страдања Христовог који врхуне у Његовом страдању и славном Васкрсењу. Нека би Господ дао да укрпљени крстом Христовим наставимо да ходимо, размишљајући о њему и схватајући колико су мала и ништавна сва наша у страдања у односу на страдање Христово нас ради и спасења нашега ради. Треба храбро да наставимо да идемо кроз овај живот, а овај пост је прилика да се окренемо према себи и позабавимо се собом и својим односима према ближњима, али да све то чинимо са радошћу јер је наша вера, вера радости и наш крст је крст победе и радости", закључио је Епископ топлички г. Јеротеј поучавајући верни народ. 

* * *

Епископ Јустин богослужио у Светотројичном храму у Гроцкој: Ношење крста подразумева одрицање од егоизма

"После скоро три недеље поста људи осећају умор и Црква да би их укрепила и подсетила на крајњи циљ и смисао нашега поста, а то је поклоњење Часном крсти и учествовање у Његовим спасоносним страдањима кроз која се ми уподобљавамо и постајемо христоподобни, а за које се спремамо кроз овај свети и Часни пост", поучио је Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, у својој беседи на евхаристијском сабрању у Светотројичном храму у београдском насељу Гроцка.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије вођен очинском љубављу и пастирским старањем, благоизволео је да у Крстопоклону недељу, 14/27. марта 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, са његовим благословом предстоји евхаристијским сабрањем у Светотројичном храму у београдском насељу Гроцка. 

Викару Патријарха српског саслуживали су пречасни презвитери и часни ђакони Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће лаоса (народа Божјег), сабраног на једном месту ради учествовања у Тајни над тајнама - светој Евхаристији. 

Након произнесених одељака из Апостола и Јеванђеља, који се према богослужбеном поретку пред сабрану Цркву износе у овај недељни дан, Епископ хвостански је беседио о сили Часног и Животворног Крста, чија благословена сила осењује нас и снажи нас у овим пречасним данима Великог поста - свете Четрдесенице. 

"Онај који хоће за Христом да иде, треба да се одрекне свога егоизма, самољубља, заљубљености у самога себе у односу на друге људе. То није негативан став и није нешто што треба да нас плаши, јер одрећи се себе и узети крст Христов не значи увек страдање. Када се одрекнемо свога егоцентризма и затворености у себе, и отворимо се за ближњега кроз љубав и жртву, онда  је то позитиван став који нас на прави начин  чини хришћанима. Крст носити нама је суђено, каже Његош на једноме месту, јер васкрсења не бива без смрти. Крст не значи увек страдање, јер после страдања и после туге долази радост, утеха и васкрсење. Христове раширене руке на крсту нас већ две хиљаде година позивају у загрљај", нагласио је Епископ хвостански г. Јустин са љубављу поучавајући о потреби нашег свецелог учествовања у тајни Крста и тајни Васкрсења. 

* * *

Епископ Сава богослужио у храму светих Јоакима и Ане у Калуђерици: Створени смо крстообразно

"Нека би дао Господ да на путу ка празнику Васкрсења Господњега, крст буде наша водиља, крст буде знак којим се осењујемо, крст буде знак победе и спасења, и нека наш крст буде једино и искључиво зарад љубави према Богу и према ближњему", рекао је Епископ марчански г. Сава беседећи на литургијском сабрању у храму светих и праведних богоотаца Јоакима и Ане у београдском насељу Калуђерица.

У Крстопоклону недељу, 14/27. марта 2022. године, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, началствовао је на светој архијерејској Литургији у храму светих праведних богородитеља Јоакима и Ане у београдском насељу Калуђерица. 

Преосвећеном Епископу Сави саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће великог броја народа Божјег који се усрдно и са љубављу сабира у овом београдском храму, иштући помоћ и сваки благослов Божји. 

Након прочитаних светописамских чтенија Епископ марчански је беседио о свештеном јеванђелском зачалу које је саображено са целокупном тематиком треће недеље Великог поста - свете Четрдесетнице, у чијем центру је Часни и животворни Крст Господњи, који нас силом својом укрепљује и чува од свакога искушења и зла, како бисмо на достојан начин завршили ток Великог поста. Епископ Сава је у својој беседи подсетио на установљење овог празновања Часнога Крста у данима Великог поста, сходно догађају који се збио 6. марта када је света царица Јелена пронашла Крст Господњи у Јерусалиму. 

"У данашњу недељу празнујемо Крст Господњи и називамо је Крстопоклона недеља, јер се на данашњи дан поклањамо Часном и Животворном Крсту Господњем, због тога Крст стоји на средини храма, да бисмо ушавши у храм поклонили се Часном дрвету - знаку спасења нашега. Христос је узео крст свој, крст Христов је био страдање и распеће нас ради из љубави. Шта је крст наш? Пре свега, створени смо крообразно, Бог ствара човека у облику крста, у облику две линије које се укрштају - једна од земље ка небу, а друга линија је заједница са Богом и људима. Человјек (човек) је онај који је челом окренут ка вечности, који се труди да иде, знајући да циљ његов није овде.  Одрећи се себе значи одрећи се старога човека, човека грешнога и палога, онога човека у нама којег се свако од нас стиди и којег се не поноси", поучио је Епископ марчански г. Сава у својој надахнутој омилији говорећи о сили Крста Христовог. 

* * *

Епископ Јустин на великопосном недељном вечерњем: Љубав је увек жртва

"Ми који Христово име носимо у своме срцу, ту веру кроз љубав и добра дела треба да сведочимо свету. Када је тешко немојмо се плашити, људски је осетити умор и тугу, али то никада не сме да нам постане животни став", рекао је Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, који је са благословом и у присуству Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, беседио након отпуста великопосног вечерњег богослужења у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару.

Уз хоростасију Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, а у молитвеном присуству Преосвећене господе епикопа ремезијанског г. Стефана; топличког г. Јеротеја, хвостанског г. Јустина; и марчанског г. Саве, протопрезвитер Иван Штрбачки, парох при храму Светог Саве, служио је недељно великопосно вечерње богослужење, у смирај Крстопоклоне недеље, 14/27. марта 2022. године, у заветном спомен-храму Светога Саве на Врачару. 

Првих шест недеља Великог поста према богослужбеном правилу подразумевају недељно великопосно вечерње на којем се због појања великог великопосног прокимена врши вечерњи вход са кадионицом, а по завршетку појања једног од два велика великопосна прокимена који се од недеље до недеље смењују, свештенослужитељи светле одежде замењују тамним (љубичастим), и од тога тренутка богослужење добија покајни карактер.  

Након вечерњег отпуста поучним речима сабране је са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, поучио Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, викар Патријарха српског. У својој надахнутој беседи Епископ Јустин је говорио о тајни крста Христовог, поучавајући сабране да је целокупан наш живот саткан од животних корака који су, заправо, крстоношење, ношење крста који је увек израз наше љубави и слободе, оне љубави која се у жртви остварује. 

"И када је тешко свакоме од нас, када се небо затвори, када "Христос спава" како говори Свети Григорије Богослов, када мислимо да смо остављени од свих и свакога, да се наше молитве не чују и да помоћи нема, често се питамо где си Боже? Или, пак, неко из нашега окружења може рећи: Где је тај твој Бог у кога ти верујеш? А ми са последњим атомом вере и снаге треба да укажемо: Ено Га на крсту. Распет са своје две руке у свој вечни загрљај прихватајући и позивајући, нудећи утеху, охрабрење, надахнуће и радост свакоме од нас. То је тајна крста и одговор зашто је Христос морао да страда из љубави своје. А љубав у Православној Цркви јеванђелски схватана није никаква емоција, није никакав сентимент, није никаква романса, љубав у Православној Цркви јесте увек и вазда жртва", рекао је Епископ хвостански г. Јустин у својој надасве поучној беседи са амвона спомен-храма Светог Саве на Врачару. 

* * *

О литургијским сабрањима у трећу недељу Великог поста - свете Четрдесетнице, широм Српске Православне Цркве, погледајте у данашњем издању дневне информативне емисије "Вести из Цркве":

* * *

Телевизија Храм

Трећа недеља Великог поста - Крстопоклона

Друга недеља Великог поста - Преподобног Григорија Паламе

Прва недеља Великог поста – Православља

Теодорова субота - прва субота Великог поста

Светлост Христова просветљује све

Литургија пређеосвећених дарова - срце великопосних богослужења

Света Четрдесетница - Велики пост

Повезане вести

Вести