НЕДЕЉА, 15. 9. 2019 - 19:05

Извор: ТВ Храм

Епархија нишка у Куршумлији прославила јубилеј 850 година Немањиних задужбина

Свечаном академијом под називом “Немањина Топлица извор Српске цркве и државе” која је у суботу вече одржана на платоу покрај манастира Светог Николе код Куршумлије, почело је обележавање 850 година Немањиних задужбина у Топлици.

Епархија нишка
Свечана академија на платоу покрај манастира Светог Николе код Куршумлије

После поздравног телеграма Патријарха српског Иринеја, окупљенима се обратио Епископ нишки, Арсеније који је казао да је обележавање 850 година ове светиње велики јубијел који се поклопио са обележавање 800 година аутокефалности Српске православне цркве.

"Ова светиња је одувек место сабирања и вековни чувар вере, културе и идентитета. Она је најдоњи камен српске црквене и државне смаосталности" - поручио је из Куршумлије Епископ нишки Арсеније, након чега је уследио богат културно-уметнички програм.

Централна прослава великог јублеја настављена је у недељу светом архијерејском литургијом у манастиру Светог Николаја Мирликијског у Куршумлији којом је началствовао Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, а саслуживало му је 11 епископа и бројно свештенство, уз молитвено учешће више хиљада верника.

У литургијској беседи након читања Јеванђеља Митрополит загребачко-љубљански Порфирије рекао је да ми православни Срби имамо један једини темељ, један извор и један циљ, почетак и крај.

Епархија нишка
Беседа Митрополита загребачко-љубљанског Порфирија

„То је Господ Исус Христос. Он је камен на којем зидамо свој живот, Он је смисао из кога црпимо своје постојање. Он је онај кога слушамо и чију реч чујемо, као и данас што смо чули из Светога јеванђеља“, рекао је Митрополит загребачко-љубљански.

Додао је да је данас велики и благословен дан за све сабране у овој светињи, за читав наш народ, али и за читав православни свет.

„Јер, ми смо се овде сабрали да се молитвено сетимо онога дана кад је почео да се зида овај храм. А тај храм подигао је и сазидао нико други до истински и верни слуга Божји, истински и верни виноградар у винограду Господњем. Овај храм је подигао Стефан Немања, корен и клица из кога се развило свето стабло и разгранало богато дрво, богато духовним и светим плодовима“, казао је он.

Владика Порфирије је нагласио да је Стефан Немања клица из које је израстао његов свети син Свети Сава.

Епархија нишка
Епархија нишка у Куршумлији прославила јубилеј 850 година Немањиних задужбина

„Благодарећи коме, поред 850 година од подизања овога храма, славимо и осамсто година самосталности, аутокефалије наше Цркве“, нагласио је Митрополит Порфирије.

Подсетио је да је Стефан Немања подигао цркву посвећену Светој Богородици, Ђурђеве Ступове, свету Студеницу у којој се и сам замонашио.

„Колико год је велико дело светитеља Божјег у обједињењу српских земаља, још је веће његово дело што је тај свој народ и ту своју земљу запечатио именом Христовим“, закључио је Митрополит Порфирије.

Након светог причешћа, Митрополит Амфилохије је у архипастиској беседи рекао да се у овде већ 850 година сабира народ Божји око имена Христовога и око ове светиње утемељене оцем нашим Симеоном Мироточивим.

Епархија нишка
Епархија нишка у Куршумлији прославила јубилеј 850 година Немањиних задужбина

„Није то мало време. А Црква Божија непрекидно, ево је присутна, и овде и широм света. И данас, као што је била јуче. Пропадале су државе, царства, владари, империје… Пропадају и данас. Па и ови данашњи моћници из Западне Европе и Америке, и они ће пропасти, будите уверени. Већ су пропали, а мисле да су вечни и непролазни. А једина установа која је вечна и непролазна, то је Црква Христова“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Заблагодарио је Владици нишком Арсенију што је данас сабрао једанаест епископа Цркве Божје да заједно богослуже у овој светињи.

Епархија нишка
Епархија нишка у Куршумлији прославила јубилеј 850 година Немањиних задужбина

„Међу њима овде је и наш Владика Алексеј који је дошао из мученичке и страдалне Украјине, где су опет моћници, домаћи и они са Запада покушали да разоре јединство Цркве Божије. А разарајући једнинство Цркве Божије у Украјини, они би хтели да разоре јединство Цркве Божије у Васељени. Неће моћи“, казао је он.

Додао је да је у данашњем литургијском сабрању учествовао и архимандрит Прокопије из Антиохијске Патријаршије.

„И то је Божји дар. Антиохијску Патријаршију је походио Свети отац наш Сава и отуда је донео руку Свете великомученице Текле која се и данас чува у Сарајеву“, подсетио је он.

Митрополит Амфилохије је поручио да треба чувати јединство Цркве Божије у васељени.

Епархија нишка
Епархија нишка у Куршумлији прославила јубилеј 850 година Немањиних задужбина

„Велики је Божји дар да и ми припадамо Цркви Светих апостола. Ту смо Цркву ми добили преко свете браће Кирила и Методија, преко Светог Симеона и Саве. Једина Црква која се у богослужбеним књигама назива мајком – то је Јерусалимска Патријаршија. Ја се надам после свих ових збивања да ћемо се поново вратити Јерусалиму“, казао је он.

Додао је да ће тако и црквена питања почети да се решавају на начин на који су се решавала у време Светих апостола.

„Не може било који патријарх или било који епископ да сам решава питања Цркве Божије. Сабор апостолски из 50. године – тамо је написано: Изволи се Духу Светоме и нама. Не каже апостол Петар: Мени“, објаснио је Митрополит црногорско-приморски.

Епархија нишка
Епархија нишка у Куршумлији прославила јубилеј 850 година Немањиних задужбина

Поруку Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја, који није могао да учествује у овом литургијском сабрању због здраствених разлога, прочитао је члан Светог архијерејског синода СПЦ Епископ крушевачки Давид.

Домаћин сабрања Епископ нишки Арсеније на крају је заблагодарио браћи архијерејима и свима сабранима на учешћу у овој великој светковини.

Повезане вести

Вести