ПОНЕДЕЉАК, 9. 9. 2019 - 14:29

Извор: ТВ Храм

Владика Арсеније: "850 година Немањиних задужбина је јубилеј који показује да ми нисмо без корена"

Његово Преосвештенство Епископ нишки Арсеније говорио је на конференцији за новинаре поводом централног обележавања 850 година Немањиних задужбина, која ће бити одржана 14. и 15. септембра 2019. године у порти манастира Светог Николе у Куршумлији.

ТВ Храм
Епископ нишки Арсеније

Преосвећени Владика је говорио о значају овог великог јубилеја и захвалио Богу што је "дошло време да Црква и надлежне власти раде заједно у интересу нашег народа". Владика је изразио и радост што ће ускоро почети рестаурација и северне куле на храму Светог Николе у Куршумлији, чиме ће радови на обнови храма бити приведени крају.

Епископ нишки је изразио наду да ће надлежне институције дати сагласност и за почетак обнове цркве Пресвете Богородице у Куршумлији, храму који је такође једна од две најстарије Немањине задужбине и манастир у коме је своје монашке дане проводила Преподобна Анастасија, мајка Светог Саве и супруга Стефана Немање.

Владика је одговарајући на питања новинара говорио и о програму обележавања - о Светој архијерејској Литургији у недељу, 15. септембра, у којој ће началствујућем архијереју саслуживати још десеторица Епископа, међу којима ће бити и Преосвећни Владика нишки Арсеније и о свечаној академији у суботу, 14. септембра, на којој ће беседити књижевник Лука Мичета и византолог Радивоје Радић, професор на Филозофског факултета у Београду. У свечаној академији учешће ће узети и велики и дечји хор Нишке црквено-певачке дружине "Бранко", док ће народне песме са Косова и Метохије извести уметница Даница Крстић са својим оркестром.

Даница Крстић ће одржати и концерт 15. септембра 2019. године у оквиру културно-уметничког програма након Свете Евхаристије.

Повезане вести

Вести