ЧЕТВРТАК, 19. 7. 2018 - 00:28

Извор: novostitop.com

Прихваћена Патријархова иницијатива да се Куршумлији врати име које је град носио у време Немањића

Општина Куршумлија прихватила je иницијативу Његове Светости Патријарха српског г-дина Иринеја да Куршумлија промени своје име и врати старо средњовековно „Беле Цркве“. Предлог за промену имена града биће на дневном реду на наредној седници Скупштине Општине Куршумлија, а затим се очекује сагласност Министарства за локалну самоуправу и расписивање референдума. Подсећамо да је Његова Светост Патријарх српски овај предлог износио у више наврата и раније, а последњи пут 2016. године када је био у посети светињама овога краја.

ТО Куршумлија
Панорама Куршумлије

- Покренута је иницијатива да се врати граду име које је некад било у време Немањића, Беле Цркве и имамо вољу као локална самоуправа да подигнемо споменик Стефану Немањи, али још увек немамо конкретну локацију - рекао је Видић за “Топ Новости”.

Наиме, ради се о иницијативи која и раније била покренута да се садашњи назив који потиче из турских времена промени у средњовековни када су над градом два манастира који су са својих крововима од олова са првим сунчевим зрацима доминирала изнад града и чиниле да буде - Беле Цркве. Стефан Немања је подигао та два манастира, своје прве задужбине.

ТО Куршумлија
Манастир Светог Николе у Куршумлији

Кроз све историјске периоде име Куршумлије је повезивано са Немањиним манастирима, од којих је Свети Никола делимично обновљен, док су остаци храма Пресвете Богородице конзервирани. Пре српских и турских имена тог града, у римско доба, Куршумлија се звала Ад Финес, што значи "на крају".

Ову иницијативу о враћању назива Беле Цркве је више пута покретао и садашњи патријарх Српске православне цркве, раније епископ Нишки - Иринеј и, како је током недавног обиласка куршумлијских светиња речено, ускоро би оваква иницијатива и званично требала да буде покренута у години када се бележи 850 година од подизања првих Немањиних задужбина и успостављања државности Србије.

Повезане вести

Вести