СУБОТА, 5. 6. 2021 - 09:32

Извор: Епархија нишка

Торжествена прослава славе Саборног храма и Града Ниша

На празник Светог равноапостолног цара Константина и његове Свете мати царице Јелене, 3. јуна 2021. године, у трећем по величини храму под окриљем Српске Цркве који је подигнут у част тих Божијих угодника, торжествено је прослављена слава Саборног храма и Града Ниша.

Епархија нишка

Светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније уз саслужење Преосвећене господе Епископа тимочког Илариона и аустралијско-новозеландског Силуана. Саслуживали су и изабрани Епископ мохачки архимандрит Дамаскин (Грабеж), настојатељ манастира Височке Ржане архимандрит Рафаило (Голушин), настојатељ манастира Сукова архимандрит Серафим (Мишић), ректор Богословије Светих Кирила и Методија у Нишу протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић, старешина Саборног храма у Нишу протојереј-ставрофор Бранко Цинцаревић, протојереј-ставрофор Љубиша Марковић, игуман манастира Дивљана протосинђел Серафим (Живковић), архијерејски намесници нишки протојереји Миодраг Павловић и  Златко Василић, протосинђел Нектарије (Ђурић), протођакон Стеван Кричка, ђакон Ђорђе Филиповић и архиђакон Илија Јовановић.

На Малом входу Преосвећени Владика је рукопроизвео протојереја Љубишу Марковића, пароха другог при Саборном храму, у чин протојереја-ставрофора.

После читања светог Јевађеља, надахнуту беседу произнео је Владика нишки Арсеније, изразивши радост што може да честита градску славу грађанима Ниша. Владика је поучио верни народ о празнику и светитељима који се од 2001. године прослављају као заштитници Ниша, града који многи називају царским, јер је у њему рођен Свети цар Константин. 

-Црква је с разлогом у Светом цару Константину видела богомданог поборника истините вере. Проливање хришћанске крви зауставио је цар Константин победом над Ликинијем 324. године. Константин је од тада постао једини владар Римске империје и његовом монархијом укинута је Диоклецијанова тетрархија. Овде је почетак, познат у Византији, сарадње власти Божје у Цркви и власти цареве у држави, што је био принцип и касније у српској Немањићкој држави, познат као симфонија Цркве и државе. Позвани смо и данас да 17 векова касније чувамо Константиново наслеђе и наслеђе наших светих предака, који се темеље на непролазим хришћанским вредностима, рекао је владика Арсеније и подсетио да се религијска политика Светог цара Константина темељила на толеранцији.

Лепоти службе допринело је појање Нишке црквене певачке дружине Бранко. Света Литургија је служена у молитвеном присуству бројних свештенослужитеља Епархије нишке, а на велику радост, упркос томе што се слава прославља у радни дан, бројни верни народ узео је учешће у светој Евхаристији, заблагодаривши Свети цару Константину и царици Јелени, молитвеним заштитницима града, као и Преподобној Јелени Дечанској, чији се спомен вршимо у исти дан. 

Светој Литургији присуствовала је градоначелница Ниша гђа Драгана Сотировски, представник Католичке цркве у Нишу, представници Војске Србије, Жандармерије, Полиције, као и председници градских општина, градски већници и представници других јавних и културних институција града Ниша. 

Након заамвоне молитве освећени су славски дарови, а затим је преломљен славски колач домаћина славе гђе Драгане Сотиросвски, градоначелнице Ниша.

Повезане вести

Вести