УТОРАК, 17. 7. 2018 - 00:44

Извор: Министарство културе и информисања

Обнова првих задужбина Стефана Немање међу приоритетима Министарства културе

Патријарх српски Иринеј и министар културе и информисања Владан Вукосављевић обишли су манастире Светог Николе и Пресвете Богородице код Куршумлије где су разговарали о предлозима за обнову те две светиње.

ТВ Храм
Министар културе г-дин Владан Вукосављевић и Патријарх српски Иринеј у Куршумлији

Повод за ову посету је 850 година од изградње тих манастира, првих задужбина Стефана Немање, саопштило је Министарство културе и информисања.

Уз патријарха Иринеја и министра Вукосављевића здања су обишли и владика нишки Арсеније, председник Општине Куршумлија Родољуб Видић, представници Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, Републичког завода за заштиту споменика културе и Завода за заштиту споменика културе Ниш.

ТВ Храм
Патријарх српски Иринеј и Министар културе г-дин Владан Вукосављевић у Куршумлији

Том приликом је договорено да ће све надлежне службе дати свој допринос како би се што пре приступило процесу обнове манастира.

"С обзиром на то да је реч о првим задужбинама Стефана Немање, обнова две светиње биће међу приоритетима Министарства културе", рекао је Вукосављевић и оценио да је улога тих задужбина и почетак стварања српске државе један од стожера културног идентитета.

ТО Куршумлија
Манастир Светог Николе у Куршумлији

Сви присутни констатовали су да у најскорије време треба приступити изради пројеката који ће дефинисати све фазе обнове како би се што пре почело реализација.

Вукосављевић је рекао да се ради о два најстарија манастирска комплекса из Немањиног доба на којима је могуће проучавати не само развојни пут манастирског градитељства већ и развој материјалне и духовне културе српског средњег века.

Повезане вести

Вести