ЧЕТВРТАК, 24. 5. 2018 - 15:13

Извор: РПЦ

Патријарх Кирил и Патријарх Иринеј заједно богослужили на празник Светих Ћирила и Методија

На празник Светих Кирила и Методија, учитеља словенских, 24. маја 2018. године, Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил и Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служили су свету Литургију у Саборном храму Христа Спаситеља у Москви. На овај празник обележава се Дан словенске писмености и културе, као и имендан Његове Светости Патријарха г. Кирила.

РПЦ
Патријарх Кирил и Патријарх Иринеј током богослужења у Храму Христа Спаситеља

Предстојатељима Руске и Српске Цркве саслуживали су митрополити, архиепископи, епископи са свештенством и ђаконством Руске Православне Цркве, архијереји и свештеници представници помесних Православних Цркава, као и чланови делегације Српске Православне Цркве, Епископ бачки г. Иринеј, Епископ моравички г. Антоније, изабрани Епископ мохачки архимандрит Исихије и ђакон Александар Прашчевић, док су прислуживали ипођакони Дејан Накић и Миљан Никитовић.

РПЦ
Патријарашка Литургија у Храму Христа Спаситеља у Москви

Јектеније и возгласи су читани на црквенословенском, грчком, српском и јапанском језику. Уследила је молитва за мир у Украјини, коју је предводио Патријарх московски и све Русије г. Кирил, коме су архијереји и свештенство честитали имендан са жељом да још дуго мудро управља кормилом Московске Патријаршије.

Патријарх московски и све Русије г. Кирил поздравио је Патријарха српског г. Иринеја речима: -Срећан сам због присуства и учешћа Патријарха српског у прослави великог празника Светих равноапостолних Кирила и Методија. Хтео бих да Вам пожелим помоћ Божју и благослов целом српском народу. Нека Господ чува наше земље и народе у миру, љубави и слози. Нека Вам Господ дарује многа и блага љета!

РПЦ
Патријарх Кирил и Патријарх Иринеј са Архијерејима Руске и Српске Православне Цркве

Повезане вести

Вести