СРЕДА, 23. 5. 2018 - 20:35

Извор: ТВ Храм

Патријарху Иринеју у Москви уручена награда за допринос јединству православних народа

Његова Светост Патријарх српски Иринеј награђен је у Москви за „допринос јачању јединства православних народа и промоцију хришћанских вредности у друштву“. Примивши награду пред окупљенима у Храму Христа Спаситеља у Москви Патријарх Иринеј је награду назвао знаком пажње и љубави према читавим српским народом и Српској православној цркви.

Сергеј Власов
Патријарху Иринеју уручена је награда на свечаној церемонији у Храму Христа Спаситеља

Патријарх Руске православне цркве Кирил у свом обраћању изразио је забринутост изазовима савременог света:

„Нажалост, мора се констатовати да се данас под ударом налази сама основа људске природе, ревидирају се традиционалне представе о породици, о биолошкој конституцији личности, створеној по лику и наличју Бога. Пред нама стоји сложени задатак — стварања могућности савременом човеку да слуша евангелистичку истину која неуморно позива на пут истине и мира“, рекао је Патријарх Кирил.

Сергеј Власов
Обраћање Патријарха московског и све Русије г-дина Кирила

Уочи уручења награде патријарху српском Иринеју, организатори церемоније су посебно нагласили његову улогу у подршци монаштва и свештенства на Косову и Метохији. 

Поглавар Српске православне цркве, говорећи пред окупљенима, рекао је да на награду не гледа као да је само његова, већ као знак пажње и љубави према читавом српском народу и Српској православној цркви, која се налази под репресијом на Косову и Метохији.

Сергеј Власов
Обраћање Патријарха српског г-дина Иринеја

“Данас ми је припала велика част да примимо награду Међународног друштвеног фонда јединства православних народа. Ову награду је 2002. године, у време тешко за Српску Православну Цркву и за српски народ, добио из руку блаженопочившег патријарха московског и све Русије Алексија ИИ мој претходник, блажене успомене патријарх Павле. Ову премију не доживљавам као награду намењену мени лично него у њој видим моме срцу драги знак љубави и пажње за цео српски народ. Од свега срца благодарим Повереничком савету и Председнику овога Фонда што су мене сматрали достојним ове награде. То је знак подршке нашем народу и нашој Цркви, која трпи страшна угњетавања на Косову и Метохији и која је принуђена да брани своја вековна права у земљама бивше Југославије зато што вековима сведочи свету свето Православље и остаје непоколебива у вери отаца” – рекао је Патријарх српски Иринеј.

Сергеј Власов
Обраћање председника Фонда јединства православних народа Валерија Алексејева

Председник Фонда јединства православних народа Валериј Алексејев је посебно нагласио значај овог догађаја у данашњем свету, који се савија пред инвазијом агресивних недуховних сила.

„Данас, као никада, види се како савремени свет одбацује хришћанске темеље бића, што је повезано са најкатастрофалнијим последицама… Здраве снаге православног света треба да се супротставе тој снажној, добро организованој глобалној антихришћанској и антиљудској офанзиви“, рекао је Алексејев.

 

Повезане вести

Вести