НЕДЕЉА, 25. 3. 2018 - 15:00

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Седница управних тела Митрополије загребачко-љубљанске

-Неопходно је неговати духовни корен из кога сви извиремо, а то је наша Православна Црква. То потврђује сва наша историја. Погледајте нашу дијаспору. Само они који су везани уз Цркву остају свесни и свог идентитета, истакао је митрополит Порфирије.

Митрополија загребачко-љубљанска
Седница управних тела Митрополије загребачко-љубљанске

У Светопреображенском храму у Загребу, призивом Светог Духа за благословен рад Епархијског савета, који је служио Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије 24. марта 2018. године отпочело је редовно годишње заседање Епархијског савета Епархије загребачко-љубљанске.

Радни део седнице настављен је у просторијама Епархије. У уводном делу Митрополит је нагласио: -Циљ седнице овог црквеног тела је сагледавање, колико је то могуће, догађаја и резултата рада који су иза нас. У предстојећем периоду настојати и инсистирати на ономе што је било добро у нашем раду.

У наставку су разматрани резултати обнове храмова, повраћаја имовине, рада Српске православне опште гимназије Кантакузина-Катарина Бранковић и Господара у Загребу. Усвојени су Завршни рачун Епархијског управног одбора за 2017. годину и Предлог буџета за 2018. годину.

Истакнуто је да се у сарадњи са Министарством културе Републике Хрватске обнављају и цркве у оним местима у којима практично нема наших људи. У ове просторе се улажу прилично велика средства, а нажалост, ретко када и коме се врата тих цркава отварају. Током протекле године настављени су радови на обнови храма манастира Лепавине.

Посебна пажња посвећена је сагледавању и дубљој анализи околности у којима данас живе православни Срби у Хрватској и Словенији. Српска заједница у Хрватској, слично као и већинска популација, последњих неколико година у прилично великом броју напушта своја места одлазећи у европске земље где релативно лако проналазе послове и квалитетније услове живота. Овај тренд је присутан и у Републици Словенији.

Митрополит је истакао: -Пред нама је велики изазов како да анимирамо наше људе да сачувају и продубљују свој духовни идентитет. Без очувања тог духовног идентитета и савосвести тешко је да можемо имати било какву перспективу. Важне су и добре све друге институције које постоје у нашем народу, чак и партије. Међутим, колико год да су оне важне у датом тренутку, на дуге стазе оне могу бити нека врста илузије и обмане да је то простор у коме се ми можемо очувати.

-Неопходно је неговати духовни корен из кога сви извиремо, а то је наша Православна Црква. То потврђује сва наша историја. Погледајте сву нашу дијаспору. Само они који су везани уз Цркву остају свесни и свог идентитета, истакао је Митрополит.

На завршетку седнице Митрополит је захвалио члановима Савета на труду и љубави које несебично улажу на добро Цркве Христове.

Повезане вести

Вести