НЕДЕЉА, 18. 3. 2018 - 10:00

Извор: Митрополија црногроско-приморска

Саопштење Митрополије црногорско-приморске

Овогодишња прва редовна седница Епархијског савета и Епархијског управног одбора Митрополије црногорско-приморске је одржанa 17. марта 2018. године у светој Немањићкој задужбини, манастиру Морачи.

Митрополија црногроско-приморска
Саопштење Митрополије црногорско-приморске

Црквено сабрање је започело светом архијерејском Литургијом коју је у манастирском храму Успења Пресвете Богородице служио Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски, и Митрополит црногорско-приморски г. др Амфилохије са свештенством и верним народом.

После свете Литургије, митрополит Амфилохије са свештенством служио је парастос страдалима за време НАТО бомбардовања (1999. године) и у Мартовском погрому на Косову и Метохији 2004. године.

Седница је почела молитвом, након чега је митрополит Амфилохије поздравио све присутне чланове ова два црквеносамоуправна тела наше Митрополије.

На почетку седнице, по већ устаљеној пракси, митрополит Амфилохије је поднео извештај о свом архипастирском служењу, мисији и животу Митрополије у 2017. години, као и Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке, чији је администратор.

Осврћући се на значајне догађаје који су обележили прошлу календарску годину митрополит Амфилохије се посебно осврнуо на неколико јубилеја који су у Митрополији црногорско-приморској посебно молитвено прослављени.

Митрополит је сабране подсетио на прославу јубилеја 600 година манастира Ком на Скадарском језеру и 900 година храма Светог Николе на Луштици. Поводом прославе јубилеја манастира Ком, у октобру прошле године у Подгорици је одржан међународни научни скуп Зетски госпдари Црнојевићи и везири Бушатлије (14. вијек - 1830.).

Митрополит је сабрању напоменуо да година која је пред нама такође обилује значајним датумима које ћемо, ако Бог да, посебно обележити у Митрополији црногорско-приморској. Пре свега, очекује нас прослава 330 година од страдања 40 момишићких ђака мученика и двојице учитеља свештеника, 680 година од оснивања манастира Стањевићи, 100 година обнове Пећке Патријаршије и Московске Патријаршије, као и 100 година од мученичке кончине последњег руског цара Николаја II Романова и његове венценосне породице, који су дубоко задужили цели српски народ и посебно Црну Гору. Такође у овој години очекује нас и прослава јубилеја 300 година од оснивања Топаљске комунитади, претече данашње општине Херцег Нови.

Научни скуп Живот и страдање у Зети – Црној Гори у XVII веку, посвећен страдању момишићких мученика биће организован 23. марта текуће године, док ће научни скуп посвећен 680 годишњици оснивања манастира Стањевићи бити организован у септембру ове године, а освећење новообновљеног манастира планирано је за октобар текуће године.

Чланове Епархијског савета и Епархијског управног одбора, посебно је обрадовала Митрополитова констатација да се број свештенства и монаштва Митрополије увећава, те да је у току 2017. године рукоположено 3 ђакона и 9 презвитера, а замонашено 9 монаха и 5 монахиња.

Епархијски савет је усвојио Завршни рачун ЕУО Митрополије за 2017. годину, Предлог буџета ЕУО Митрополије црногорско-приморске за 2018. годину, као и извештаје о раду Богословије Светог Петра Цетињског, Катихетског одбора, Правног савета, Економског савета, Катастарске службе, ИИУ Светигора, Радија Светигора, Добротворног фонда Човекољубље (У оквиру добротворног фонда Човекољубље функционишу и две народне кухиње у Подгорици и Цетињу, а фонд помаже и функционисање народне кухиње у Беранама), Поклоничко-туристичке агенције Одигитријa, Централног магацина и Архитектонског савета Митрополије.

Епархијски савет је констатовао и потврдио одлуку донесену на ванредној седници Епархијског управног одбора од 11. јануара текуће године о оснивању Центра за психо-социјалну рехабилитацију и ресоцијализацију оболелих од болести зависности Земља Живих Светог Василија Острошког у Црној Гори.

Чланови Епархијског савета и Епархијског управног одбора Митрополије упознати су са досадашњим активностима на ревизији Устава Српске Православне Цркве - Пећке Патријаршије. Епархијски савет и Епархијски управни одбор Митрополије црногорско-приморске су задужили Правни савет Митрополије да свестрано размотри и проучи предлог Устава Српске Православне Цркве - Пећке Патријаршије и састави евентуалне сугестије и предлоге на предложени текст новог Устава.

Епархијски савет Митрополије црногорско-приморске најоштрије осуђује јавне позиве појединих псеудоверских организација на отимање црквене имовине, храмова и манастира, које је верни народ вековима завештавао Једној, Светој, Саборној и Апостолској Цркви оличеној у Митрополији црногорско-приморској и осталим Епархијама Српске Православне Цркве у Црној Гори.

Епархијски савет и Епархијски управни одбор Митрополије црногорско-приморске позивају надлежно Министарство финансија, Владу и Скупштину Црне Горе да неодложно приступе припреми и доношењу Закона о реституцији и обештећењу одузете имовине Цркава и верских заједница, и на тај начин, као и друге савремене државе, исправе неправду која је систематски учињена према Црквама и верским заједницама после Другог светског рата.

Са жаљењем констатујемо да Влада Црне Горе води и по много чему дискриминаторску политику према Митрополији црногорско-приморској и осталим eпархијама Православне Цркве у Црној Гори. Очигледан пример тога је чињеница да је иста Влада склопила уговоре о међусобној сарадњи са свима - осим са Православном Црквом, која је родила Црну Гору. Најновија потврда наших тврдњи је недавно јавно објављен податак да Влада Црне Горе систематски финансира рад исламске медресе Мехмед Фатих (Освајач) у Тузима, док истовремено игнорише постојање Богословије Светог Петра Цетињског на Цетињу, најстарије црногорске средње школе из које је израстао и Универзитет Црне Горе.

Напомињемо да новчана свота коју влада ове грађанске државе додељује поменутој Медреси, знатно је виша од годишњег буџета Православне Богословије на Цетињу, која од исте државе не добија ни једног цента. Поздрављајући укључење медресе у Систем јавног образовања и државни буџет Црне Горе, изражавамо своју забринутост односом Владе Црне Горе према Цетињској богословији, као најстаријој школи у Црној Гори.

Такође, учесници данашњег сабрања, као верници и породични људи, ценећи обичаје, вековно устројство и традицију Црне Горе, која је стварана на темељима хришћанских начела и вриједности, веома су забринути најављеним ”Законом о регистрованом партнерству особа истог пола”. У најављеном предлогу Закона се не ради о ”људским правима”, него о агресивном пропагирању и наметању содомског греха мужелоштва, које се поставља пред савременог човека у нашем друштву. Пред нашим друштвом су два пута: или ћемо ићи у правцу потпуне декаденције друштва и људске личности, одбацујући свако морално начело, стид и чедност у име ”права” или ћемо здраво, промишљено и одговорно стати у одбрану исконских вредности на којим је утемељена људска природа и вечно људско достојанство, уз то не мрзећи никога и не вршећи насиље ни према коме.

Сматрамо да је крајње вријеме да наши законодавци почну на овакав начин да приступају овако сложеним темама. Не преписујући рецепте и законске моделе других, макар се они звали и ”европски”, нити их непромишљено и незналачки имплементирајући у наше друштво, него доносећи законе за наш народ и у име нашег народа и на темељу оних вредности на којима је саграђена сва његова часна историја. Не може политичка, економска, идеолошка или било каква интеграција у какву год заједницу бити на штету наше деце и Светиње брака и породице, а овакви закони, без икакве сумње, само могу да доведу до општег посрнућа нашег већ раслабљеног и морално посрнулог друштва.

Чланови Епархијског савета Митрополије црногорско-приморске, на челу са својим Архипастиром, Архиепископом цетињским и Митрополитом црногорско-приморским г. Амфилохијем, сабрани у дане Свете Четрдесетице, обраћају се свим православним хришћанима, али и свим људима добре воље, да се сви у складу са својим могућностима сетимо страдајуће браће наше који су обремењени сиромаштвом, болестима и другим животним невољама, а посебно нашег народа на Косову и Метохији, помажући им свако колико  и чиме може, било парчетом хлеба или макар добрим словом, не заборављајући их ни у својим молитвама.

Свим православним хришћанима желимо да остатак Часног поста проведу у миру са Богом, собом и свим људима, спремајући се да сви заједно, дочекамо и светли празник Христовог Васкрсења, те да се достојно поздравимо победоносним и сверадосним поздравом, поздравом победе живота над смрћу:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!   ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

Манастир Морача, 17. март 2018. љ.г.

Повезане вести

Вести