ЧЕТВРТАК, 8. 3. 2018 - 10:35

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Христос - светлост која просвећује све и сва

У Бару је 7. марта 2018. године одржано редовно годишње братско сабрање свештенства Барског и Будванског протопрезвитеријата Митрополије црногорско-приморске.

СПЦ
Христос - светлост која просвећује све и сва

Сабрање је почело светом архијерејском Литургијом пређеосвећених дарова у Саборном храму Светог Јована Владимира, коју је служио Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

У литургијској беседи Владика је рекао да светлост Христова чини хришћане синовима те светлости, ослобађајући их мрака, трулежности, пролазности и смртности. -И ми се молимо Господу да нас удостоји да се са Њим још присније сретнемо у невечерњем царству небеском. Сретамо се овдје са Њим у молитви, сретамо се овдје са њим у у светом причешћу тијелом и крвљу Његовом, сретамо се са Њим сретајући се једни са другима у љубави Његовој. А кад дође онај последњи дан, када буде други Христов долазак на овај свијет, којега ми исповиједамо у символу вјере, онда ћемо се срести лицем к лицу са Господом нашим, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да Црква Христова постоји ради тога да би нахранила народ свој телом и крвљу Христовом. -Да би га нахранила свјетлошћу Божанском, Божанском истином, Божанском љубављу - оним што је вјечно и непролазно. Богом као врлинама - да би нас тиме нахранила Црква Божја. И зато она постоји, зато је она присутна и данас и зато ће она бити присутна до краја свијета и вијека на овој земљи. И увијек и изнова ће да свједочи ту велику истину да је Христос свјетлост која просвећује све и сва, казао је Владика Амфилохије.

Нагласио је да новосаграђени храм Светог Јована Владимира призива све житеље Бара да приме у себе светлост Христову. -Божјом љубављу да се испуне, Божјом добротом, мудрошћу и правдом Његовом. И да сви постанемо један Божји народ, народ Христов, народ Свете Тројице, вјечни народ. Јер, ови земаљски народи и нације данас јесу, сјутра нијесу, поручио је митрополит Амфилохије.

Након Литургије, сабрање је настављено разговором свештенства са Митрополитом о актуелним питањима црквеног живота.

Повезане вести

Вести