УТОРАК, 11. 9. 2018 - 12:48

У Загребу одржан важан научни скуп посвећен Јасеновачким Мученицима

Представљени пројекти: Ораховички попис жртава Другог свјетског рата и Енциклопедија геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ. Гости симпосиона архијереји берлински Марко и марински Инокентије и чувени режисер Лордан Зафрановић.


Као и претходних година, са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског г-дина Порфирија и Његовог Преосвештенства Епископа пакрачко-славонског г-дина Јована, председника Одбора за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, у Загребу је 7. септембра 2018. године у просторијама Српске православне опште гимназије „Кантакузина Катарина Бранковић“, одржан је научни скуп посвећен Светим новомученицима јасеновачким.

ТВ Храм
Обраћање Епископа маринског г-дина Инокентија

Преосвештени Владика Јован и др Вељко Ђурић Мишина, директор Музеја жртава геноцида из Београда, званично су отворили скуп и поздравили госте Архиепископа берлинског и германског Руске Заграничне Цркве г-дина Марка, Епископа маринског и јургинског г-дина Инокентија из Митрополије Кемеровске, представнике Амбасаде Републике Србије у Републици Хрватској, директора Секретаријата за вере у Влади Републике Српске г-дина Драгана Давидовића, директора Архива Српске Православне Цркве др Радована Пилиповића, професоре Богословија и њихове ђаке, као и ученике Православне гимназије у Загребу.

ТВ Храм
Обраћање Архиепископа берлинског г-дина Марка

Такође, владика Јован и г-дин Ђурић Мишина су окупљеним учесницима у уводном излагању представили досадашње резултате рада Одбора и Музеја жртава геноцида, као и активности планиране у наредном периоду. Најновије, и за сада најбитније, заједничко издање јесте прва публикација едиције „Извори“ - „Ораховички попис жртава Другог свјетског рата“. До краја године, у плану је објављивање Меморандума Српске Православне Цркве из јула 1941. године упућеног немачким окупационим властима ради покушаја спречавања страдања српског народа у Независној Држави Хрватској.

ТВ Храм
Др Вељко Ђурић Мишина, директор Музеја жртава геноцида из Београда, Радован Пилиповић, директор Архива СПЦ и Владика пакрачко-славонски г-дин Јован

Окупљенима су се обратили и архиепископ Марко и епископ Инокентије, а затим је г-дин Драган Давидовић говорио на тему „Геноцид у Независној Држави Хрватској“. Поред тога што је г-дин Давидовић анализирао седам кључних одлика геноцида над Србима у НДХ у периоду од 1941. до 1945. године, представио је и будући дугогодишњи, заједнички и капитални пројекат Секретаријата за вере Републике Српске, Одбора за Јасеновац и Музеја жртава геноцида – „Енциклопедија геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ“. Циљ пројекта јесте да се поставе темељи за свако професионално и озбиљно проучавање страдања Срба, Јевреја и Рома током Другог светског рата.

Уследило је излагање др Радована Пилиповића о књизи руског историчара-архивисте др Михаила Шкаровског - „Холокауст и Православна Црква“.

На крају, у форми интервјуа с Преосвештеним Владиком г-дин Јованом, присутнима се обратио редитељ чувених остварења „Окупација у 26 слика“, „Тестамент“, „Пад Италије“ и „Крв и пепео Јасеновца“ г-дин Лордан Зафрановић.

Повезане вести

Вести