НЕДЕЉА, 18. 2. 2024 - 17:27

Извор: TВ ХРАМ

ТРИДЕСЕТ СЕДМА НЕДЕЉА ПО ДУХОВИМА У ЕПАРХИЈАМА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

У Тридесет седму недељу по Духовима молитвено је било у свим епархијама Српске Православне Цркве, а посебну духовну радост имао је верни народ у литургијским заједницама где су архијереји началствовали на евхаристијским сабрањима уз саслужење свештенства и монаштва и молитвеном присуству народа Божијег.

* * *

Митрополит Јоаникије освештао Цркву Св. Симеона Мироточивог у Доњем Загарачу

Митрополија црногорско-приморска

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије освештао је цркву Светог Симеона Мироточивог у Доњем Загарачу и уз саслужење свештенства и верног народа служио свету архијерејску Литургију. Поводом освећења цркве Светог Симеона Мироточивог у Доњем Загарачу додељено је више захвалница.

* * *

Епископ Јован богослужио у цркви Рођења Пресвете Богородице, задужбини Карађорђа Петровића у Тополи

У Цркви Рођења Пресвете Богородице, задужбини Вође Првог Српског Устанка, Карађорђа Петровића у Тополи, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију. Евхаристијском сабрању молитвено су присуствовали ЊКВ принц Михаило и принцеза Љубица Карађорђевић.

Епархија шумадијска

 

* * *

Епископ Атанасије: Дајмо шансу Богу

Епархија милешевска

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Светог Архангела Гаврила, Куманица, код Бродарева.

* * *

Епископ Иларион началствовао Литургијом у Зајечару

Епархија тимочка

Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион предводио је литургијско сабрање у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару.

* * *

Недеља о Закхеју у храму Рођења Пресвете Богородице у Лесковцу

Епархија нишка

Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније служио је Свету Архијерејску Литургију у лесковачком храму Рођења Пресвете Богородице.

Ова недеља, прожета сећањем на покајање цариника Закхеја, представља својеврстан увод у период Триода, и често се због своје садржајности прибраја такозваним припремним седмицама, које нас, свака на свој начин и свака својом јединственом поруком, припремају за улазак у Свету и Велику Четрдесетницу, Часни пост који врхуни у Празнику над празницима, Новој Пасхи, Васкрсењу Господњем.

* * *

Света архијерејска Литургија у Осијеку

Епархија осечко-пољска и барањска

Његово Преосвештенство Епископ осечко-пољски и барањски г. Херувим служио је Свету архијерејску Литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Осијеку.

* * *

Епископ Исихије у Недељу 37. по Духовима служио у Обреновцу

Епархија ваљевска

Свету архијерејску Литургију у Храму Силаска Светог Духа на апостоле у Обреновцу служио је Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије.

* * *
Недеља о Закхеју

Епархија захумско-херцеговачка

Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у Саборном храму Преображења Господњег у Требињу. Током данашњег сабрања, Цркви Христовој присаједињен је дечак Никола.

Повезане вести

Вести