ПОНЕДЕЉАК, 21. 5. 2018 - 18:49

Извор: Православие.ру

Патријарх Кирил: Не треба да се миримо са злом

„Треба да имамо на уму да ништа од онога што чинимо на овом свету неће нестати с нашом смрћу, и да никада неће нестати" – истакао је Његова Светост патријарх Кирил у својој проповеди на празник Вазнесења Господњег.

Фото: Православие.ру
Патријарх Кирил

„Све што радимо прелази у вечност. Ако кажемо да је у другом свету присутна преображена физичка природа, то значи да у том свету присуствује наш преображени живот. А преображење нашег живота не почиње у другом свету, као што ни јављање Спаситељевог тела, прослављеног кроз Васкрсење, није било изазвано утицајем Божанске силе ван физичког бића, – преображење Спаситеља, Његове плоти, Његовог тела, десило се већ овде.

Дакле, ми, људи који живимо у историји, који смо присутни у овом свету, треба да имамо на уму да је наш главни задатак преображај овог света. Кад нам неко каже: „А да ли треба да чинимо нешто добро ван граница личног или породичног живота? Да ли треба нешто да радимо да би свет постао бољи?“ – ми као Црква одговарамо: „Не само да треба – позвани смо на то да свет постане бољи, да човек постане бољи, да преображење које ће се у свој пуноћи појавити у Божанском Небеском Царству, почне већ овде, у условима нашег земаљског постојања.“

„Црква је позвана да учествује у овом преображају, – истакао је патријарх, – позвани су и Црква и сви верници. Ево зашто хришћанин увек треба да има активан животни став. Не треба да се миримо са злом. Треба да покушавамо да укључимо Божанске заповести, односно највиши закон људског постојања, у овај живот, захваљујући сопственом искуству, кроз искуство општења с рођенима и блискима. А они који имају власт треба увек да имају на уму да су посебно одговорни за то да ову највећу реалност која се ствара силом Божијом и људском силом, реалност преображеног бића, укључе у живот савременог човечанства.“

„Наравно, непријатељ људског рода је моћан, и сва његова борба је усмерена управо на овај фронт – да не дозволи преображај нашег света. Али Црква Божија постоји у свету и назива се Црквом која води рат управо зато што се бори за овај свет и за његов преображај, за то да се у Царству Божијем појаве и наша преображена тела, и наше физичка реалност преображена благодаћу Божијом,“ – рекао је поглавар Цркве у закључку.

Са руског Марина Тодић

Повезане вести

Вести