СРЕДА, 7. 7. 2021 - 18:42

Извор: Епархија бачка

Прослава празника Рођења светога Јована Претече у Епархији бачкој

Празник Рођења часнога, славнога Пророка и Претече Господњег светога Јована Крститеља престони је празник храма на Детелинари. Прослава храмовне славе отпочела је уочи Ивањдана, бденијем које је служио протопрезвитер Миодраг Шипка, архијерејски намесник новосадски први, уз саслужење надлежних пароха, свештеника из Новог Сада, Равног Села и Титела, као и новосадских ђакона.

Епархија бачка

На дан празника, 24. јуна/7. јула 2021. године, светом Литургијом је началствовао прота Миодраг, а саслуживали су свештеници и ђакони Епархије бачке. Беседећи после прочитаног јеванђелског одељка, архијерејски намесник новосадски први је казао: „Имајући данашњи празник пред собом и великог угодника Божјег, морамо да знамо да је свети Јован био човек исти као и ми и да знамо да и ми такође можемо својим трудом, покајањем, вером, љубављу, чињењем добра, да испуњавамо заповести Божје и да се заиста трудимо да живимо онако како нам је Господ и задао и предао. Увек имајмо на уму речи светога Пророка Јована, који каже: Покајте се, јер се приближило Царство небеско“.

Протопрезвитер Синиша Панић захвалио је проти Миодрагу на началствовању на светој Литургији, као и свештеницима саслужитељима, а потом је изразе благодарности упутио г. Николи Первазу, председнику Црквене општине новосадске, и благоверном народу који се одазвао позиву и својим присуством увеличао свечарску радост. Кум славе био је господин Александар Степанић.

На бденију и светој Литургији су појали учитељи и полазници Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин, при Црквеној општини новосадској.

На вечерњем богослужењу је началствовао протопрезвитер Предраг Толимир, парох храма Светих Кирила и Методија на Телепу, уз саслужење протопрезвитера Милана Малинића, пароха Успенског храма, и протопрезвитера Синише Панића. После вечерњег богослужења, извршен је чин благосиљања славских дарова које је принео кум славе г. Александар Степанић.

После чина благосиљања славских дарова, прота Предраг је честитао храмовну славу свештенству и парохијанима храма на Детелинари, поучивши сабрани народ о значају празника Рођења светога Јована Претече.

Честитајући верном народу храмовну славу, протопрезвитер Милош Стојановић је, у име свештеника и парохијана Светојованског храма, заблагодарио проти Предрагу и проти Милану што су узели молитвеног учешћа у прослави престоног празника поменутог храма на Детелинари, као и овогодишњем куму г. Александру Степанићу на указаној љубави и прилогу за наставак радова на уређењу храма.

Изградња храма на Детелинари почела је 2004. године, а прва света Литургија у наведеном храму служена је 2015. године.

Опширније о осталим дивним молитвеним сабрањима погледајте на интернет-страници Инфо-службе Епархије бачке.

Повезане вести

Вести