СРЕДА, 28. 3. 2018 - 10:37

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Делегација Републике Српске посетила ЦО Линц

Црква остаје јединствени систем за очување идентитета српског народа, због чега је на простору Републике Српске до сада изграђено 1.000 нових православних богомоља. Нарочито у дијаспори је неопходно искористити едукативни потенцијал Цркве за развијање и очување националне свести и писма код српског народа, закључио је председник Додик.

Епархија аустријско-швајцарска
Делегација Републике Српске посетила ЦО Линц

Председник Републике Српске г. Милорад Додик и председница Владе Републике Српске гђа Жељка Цвијановић са сарадницима посетили су 22. марта 2018. године Црквену општину Линц, где их је срдачно дочекао протојереј-ставрофор Драган Мићић са члановима Црквеног одбора.

У вечерњим сатима, прота Драган Мићић је, у пратњи г. Жељка Малешевића и г. Александра Ченића, имао издвојен разговор са председником Додиком и премијерком Цвијановић. Председник је овом приликом изразио жељу да помогне у изградњи капеле у Маутхаузену, а након консултација са премијерком Цвијановић одлучено да се донира 60.000 евра. Овај износ биће уложен у постављање фасаде од мермера, чија је укупна цена 70.000 евра, а донација ће омогућити да капела буде спремна за освештање до половине септембра ове године.

Делегација из Републике Српске потом је посетила храм Светог Василија Острошког у Линцу, где су их дочекали чланови Црквене општине и представници Удружења Срба из Горње Аустрије. У парохијској сали, прота Драган је упутио речи срдачне добродошлице и изразио захвалност за исказану иницијативу и подршку пројекту изградње Спомен-капеле српским новомученицима у Маутхаузену, где се налази гробље пострадалих 8.000 Срба у Првом светском рату. Такође је посебно истакао улогу председника Милорада Додика, који је својим позитивним ставом, залагањем и конкретном помоћи од 40.000 евра омогућио почетак изградње спомен-капеле.

Председница Владе Републике Српске гђа Жељка Цвијановић поздравила је присутне и истакла да је ова посета организована са циљем да се код људи пробуди свест о томе да је становништво из дијаспоре, било да је у удружењима или клубовима, саставни део Републике Српске и да се сви налазе на једном истом задатку да очувају оно што имају. Председник Републике Српске г. Милорад Додик је нагласио да је сарадња са Српском Православном Црквом на највишем нивоу: -Црква остаје јединствени систем за очување идентитета српског народа, због чега је на простору Републике Српске до сада изграђено 1.000 нових православних богомоља. Нарочито је овде у дијаспори неопходно искористити едукативни потенцијал Цркве за развијање и очување националне свести и писма код српског народа, закључио је председник Додик.

Повезане вести

Вести