СУБОТА, 5. 1. 2019 - 18:15

Извор: РТРС

Кравица: Парастос за настрадале Србе, починиоци злочина некажњени

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије данас је у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Кравици, код Братунца, служио парастос за 158 српских цивила и војника из овог мјеста и околних села погинулих у посљедњем рату, од којих су 49 убиле муслиманске снаге из Сребренице и братуначких села на Божић, 7. јануара, 1993. године.

РТРС
Парастос у Кравицама

Прислужене су свеће за покој душа настрадалих, а присутне делегације положиле су цвеће код централног споменика у Кравици подигнутог за 3.267 Срба из регије Бирач који су погинули у одбрамбено-отаџбинском рату.

Цвеће је положила делегација Владе Републике Серпске предвођена премијером Радованом Вишковићем, изасланик председника Републике Српске и председавајућег Председништва БиХ Миладин Драгичевић, председник Посланичког клуба СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Сташа Кошарац, делегације Борачке и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, Савеза логораша Српске, затим општинске и делегације организација произашлих из протеклог рата из општина регије Бирач и града Зворника.

Премијер Вишковић рекао је да је од 3.267 српских жртава у Средњем Подрињу и Бирчу у последњем рату њих 80 одсто убијено од априла 1992. до јануара 1993. године, што говори да је намера муслиманских снага била да потпуно униште и затру трагове постојања српског народа на овом подручју.

"Злочин у Кравици има посебну тежину и увриједу за српски народ, јер је почињен на велики православни празник Божић када су мјештани Кравице и околних села убијани за породичном божићном трпезом у кућама и за тај злочин нико није одговарао", подсетио је Вишковић.

Он је поручио да мора доћи вријеме да починиоци овог и других злочина почињених над Србима одговарају.

"Ми и наша дјеца и будућа покољења у Републици Српскох никада нећемо одустати од борбе за истину и правду и тражићемо одговорност починилаца гнусних злочина над српским становништвом", истакао је Вишковић.

Настављајући етничко чишћење започето у априлу 1992. године и уништавање свега што је српско, муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића, уз помоћ јединица са братуначког, власеничког и зворничког подручја упале су на Божић 1993. године у Кравицу, где су убиле 49, раниле 80 српских цивила и војника, а седам их је нестало од којих пет није пронађено ни након 25 година.

Међу онима који се још воде као нестали на Божић у Кравици су и двије жене.

Тога дана село је опљачкано и запаљено је 688 српских кућа на ширем подручју Кравице, око 2.000 помоћних и 27 друштвених објеката. Око 1.000 становника остало је без домова у једном дану и кроз сметове се пробило према Дрини избегавши сигурну смрт.

Без једног или оба родитеља остало је 101 дете.

Ни након 26 година нико није одговарао за убиства и злочине у Кравици, нити за остале злочине у бројним српским селима у средњем Подрињу.

РТРС

Повезане вести

Вести