ПОНЕДЕЉАК, 26. 3. 2018 - 10:07

Извор: ИН4С-Портал

Митрополит Амфилохије: НАТО је стид и срам црногорске власти

Светом архијерејском литургијом коју су у цркви Светог Георгија и Светих 42 момишићка мученика служили Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и Митрополит михаловско-кошицки Цркве чешких и словачких земаља г. Георгије, у подгоричком насељу Момишићи прослављена 330. годишњица страдања Момишићких мученика.

ИН4С-Портал

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Митрополит Георгије је казао да данас не прослављамо жртве него нашу браћу која су посвједочила своју вјеру.

„И сви ви који сте данас овдје сте плод њихове жртве. Јер, да они нијесу пострадали за своју вјеру, би ли ово насеље данас било хришћанско, да ли би ваши преци, који су гледали њихово страдање, остали у хришћанској православној вјери, само Бог зна“, казао је он.

Додао је да се по њиховим молитвама данас овдје сабирају дјеца.

„И ви дјеца Божија сваког узраста се сакупљате. Они су, Свети мученици момишићки, истински витешки дух православне српске Црне Горе. Јер, у њиховом витештву станује најдрагоцјенија вриједност – морална, етичка, културна сваког Црногорца. Они су ваш симбол“, поручио је Митрополит Георгије.

Након светог причешћа архијереји су благосиљали славски колач.

Кум славе Радош Зуковић је кумство за наредну годину предао Балши Поповићу.

Митрополит Амфилохије је рекао да је много значајно данашње литургијско сабрање, и да му посебност даје присуство Митрополита Георгија и кирилометодијевске Цркве чешких и словачких земаља.

„Ово што се овдје догодило прије 330 година, овај злочин богоубилачки и братоубилачки, он се, нажалост наставља и у ово наше вријеме, а образ наш, образ Црне Горе освјетлала су дјеца, – а ко би други, ако не дјеца – у Даниловграду. Забранили су им да се сјећају НАТО бомбардовања које је почело на данашњи дан, али су дјеца изашла у бијелим мајицама, па су полицајце који су их гонили бомбардовали авионима од папира, символишући тиме онај злочин који је почео на данашњи дан 1999. године“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Нагласио је да су тај злочин наставили шиптарски терористи, који су срамота часног албанског народа.

„А ево, ова дјеца освјетљавају образ и Европе и Америке, образ Црне Горе овога јутра у Даниловграду. Нека би Бог дао покајања носиоцима НАТО пакта из Европе и Америке, јер једино покајање може оправдати и њих и све нас, оправдати њихов злочин започет 24. марта 1999. године“, казао је Владика.

Рекао је да је тај злочин наставак шествјековног злочина на Косову и Метохији.

„И онога злочина који се догодио овдје прије 330 година. То је исти демонски, богоубичаки и братоубилачки дух који је овдје спалио двојицу свештеника и четрдесеторо дјеце“, подвукао је Владика Амфилохије.

Казао је да је тај сатански дух наставио данас да бомбардује Сирију и Украјину, свети град Кијев.

„НАТО је стид и срам Европе и Америке и стид и срам црногорске власти која је прихватила да те злочинце прими за своје покровитеље, да од њих тражи безбједност. Нека се угледају на дјецу у Даниловграду, која настављају дјело ове дјеце која су овдје спаљена. Та дјеца су спас и Европе и Америке и наш спас и образ“, закључио је Митрополит Амфилохије.

Потом је приређена богата славска трпеза хришћанске љубави за све учеснике данашњег славља, уз празнични програм у којем су учествовали полазници школа вјеронауке из разних крајева Црне Горе.

Повезане вести

Вести