УТОРАК, 20. 3. 2018 - 17:30

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Митрополит Амфилохије богослужио у Ћелији Пиперској

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 20. марта 2018. године свету архијерејску Литургију пређеосвећених дарова у манастиру Ћелији Пиперској.

Митрополија црногорско-приморска
Митрополит Амфилохије богослужио у Ћелији Пиперској

У литургијској беседи Владика је подсетио да се пророк и праотац Аврам назива оцем верних и да се тако помиње у свим службама Божјим и у чину када се молимо Господу да упокоји представљеног у њедрима Аврама, Исака и Јакова.

-Пророк Аврам, о коме смо и данас читали у Светом писму Старог завета - Књиге постања, био је призван од Господа из Харана у земљу обећану. Њему је Бог обећао потомство којег ће бити као звијезда на небу и пјеска морскога. Његова супруга Сара, иако у дубокој старости, родила је Исака, онда од њега се родио Јаков, а од Јаковљевих синова се умножило сјеме Аврамово, истакао је Митрополит и објаснио да кроз сву историју то семе није само изабрани први Божји народ јеврејски, него и изабрани Божји народи који су такође Аврамови потомци, преко Христа Господа.

-И Христос Господ и Пресвета Дјева су од тога семена Аврамовог који је приносећи свог сина Исака, у дубокој вјери, био спреман да га на Божји позив жртвује и у исто вријеме да не изгуби вјеру да ће Бог иза њега оставити велико потомство. У тој Аврамовој жртви је и симбол Оца Небескога који је жртвовао Сина свога јединороднога за спасење свијета, рекао је Митрополит.

Владика је истакао да је плод  Аврамовог потомства, од Аврама, Мојсија, цара Давида, Соломона Премудрога и потомства њиховог до Пресвете Дјеве, Јосифа Заручника, сам Господ који се родио у Витлејему ради нас и нашега спасења и који је својим рођењем рађао, рађа и препорађа кроз векове милионе душа.

-Није случајно да у току овог Велоког поста читамо одељке Светога писма о Авраму и његовом потомству, о робовању Јеврејског народа 400 година  у Египту. Као што смо чули данас у Светом писму Господ је рекао Авраму да ће његово потомство страдати, робовати, али упркос томе да ће родити Месију, Сина Божјега избавитеља и спаситеља свијета. Велико и дивно, чудесно име пророка Аврама који је прешао у земљу обећану по благослову Божјем и који је својим потомством земљу претворио у земљу обећану у којој се родио Христос и безбројна покољења која се кршатавају у име Оца, Сина и Духа Светога. То крштење је наставак и пуноћа онога чина обрезања тјелеснога који је Аврам прихватио од Бога као знак припадности, вјерности и служења живоме Богу, казао је архиепископ Амфилохије и додао да се од старозавјетног, тјелесног обрезања родило духовно обрезање кроз тајну светога крштења, тајну миропомазања, кроз свете тајне врлине које нам Бог дарује да бих кроз њих узрастали у мјеру раста висине Христове, да би се кроз њих прибројали дјеци Аврамовој, дјеци његовог потомства, дјеци Христовој.

-Диван свети Божји пророк, праотац Аврам и дивно, чудесно његово потомство умножило се, умножава се и умножаваће се до краја свијета и вијека, а којем припадају и припадаће не само чланови оног првог изабраног Божје народа већ и други земаљски народи душе које примају Аврама и његово потомство и месију Христа Бога као спаситеља и искупитеља до наших времена, казао је митрополит Амфилохије у манастиру Ћелија Пиперска.

Повезане вести

Вести