ПЕТАК, 11. 12. 2020 - 09:39

Извор: Епархија рашко-призренска

Епископ Теодосије и директор канцеларије за КиМ посетили манастир Бањска

„Држава Србија и Српска Православна Црква представљају два несаломива стуба српског опстанка на Косову и Метохији. И управо тај однос државе и Цркве представља важно везивно ткиво за наш народ овде на Косову и Метохији“, казао је у манастиру Бањској директор Канцеларије за Косово и Меотхију г. Петар Петковић.

Епархија рашко-призренска

Како је и планирано, у манастиру Бањској г. Петковић се првог дана прве званичне посете на новој дужности, састао и са Владиком рашко-призренским г. Теодосијем.  Владика је посету званичника оценио као веома значајну. „То је нама свима охрабрење да у континуитету наставимо заштиту нашег културног и духовног наслеђа на овим светим просторима. Веома је важно да заједно деламо, јер у овом времену треба сачувати све оно што смо примили, наследили и не само то сачувати, већ и обновити“, казао је Владика.

Владика је указао на дугогодишњу подршку Владе Србије и Канцеларије за Косово и Метохију развоју Епархије, наводећи пример Бањске која је, како је казао, „добила ново рухо“, да ће се наставити са обновом Богородице Љевишке и даљим улагањем у Високе Дечане и Пећку Патријаршију. Они су симбол нашег опстанка и идентитета на овим просторима. Потребно је да заједно чинимо оно што је до нас а остаје да нам Бог помогне у овом добром делу.

Директор Петковић је обећао да ће Србија наставити да подржава развој Епархије кроз даљу изградњу и обнову цркава и манастира, конака и парохијских домова, а обнова Бањске је управо то сведочанство. „Јако је важно да овде на Косову и Метохији сачувамо нашу веру, постојање, културу јер тако чувамо и сопствени идентитет“, казао је г. Петковић.

Повезане вести

Вести