ЧЕТВРТАК, 4. 2. 2021 - 11:13

Извор: ТВ Храм

Духовник - Савет у вези узнемиравања

ПИТАЊЕ ЗА ДУХОВНИКА: Помаже Бог оче, имам један озбиљан проблем који ме јако мучи и нарушава мир. Можда ћу бити мало опширан, да би сте стекли увид у мој проблем, али вас из дубине душе молим да прочитате моје питање и да ми помогнете.

Био сам са девојком у вези око годину и по дана, у почетку је било све у реду, али касније сам увидео да та особа није за мене. Био сам веома заљубљен у ту особу, што је утицало да јој опростим пуно ствари. Када је заљубљеност прошла ја сам одлучио да прекинем са њом, али она то није хтела да прихвати, узнемиравала ме је телефоном, долазила испред зграде, звала моје родитеље, пријатеље, нисам могао слободно да се крећем, јер би ме пресретала, па сам у неколико наврата зарад свог мира и мира моје околине пристајао на помирење са њом. Хвала Богу после неког времена отишао сам у иностранство да живим и прекинуо са њом. Она је и даље наставила да ме узнемирава порукама, да узнемирава људе блиске мени да јој кажу где сам али није успела да дође до мене. Ја сам после 7-8 месеци живота у иностранству пао у дубоку депресију због свих тих промена у животу одвојености од породице пријатеља. Она је некако дошла до мог новог броја и почела да ми шаље поруке, само овај пут поруке извињења, да је схватила да је погрешила да је сада друга особа и тако то. Ја сам тако наиван и лошег душевног стања поверовао у то и одлучио да је позовем код мене да покушамо испочетка све. Наравно њена извињења се испоставило да су била лажна и она је после месец дана почела да врши терор надамном. Уцењивала ме је да се оженим њоме да би себи обезбедила боравак у иностранству, имала разне облике агресивног понашања, узнемиравала моје колеге и шефове са посла и учинила да се осећам још лошије, јер сам ја наравно њу одбио за брак. Уценила ме је да ће ме пустити на миру ако јој дам одређену суму новца што сам и урадио и она је после тога отишла. Имао сам мира једно месец дана када је она без мог позива упала у мој стан, јер ми је претходно узела кључ. Од тада креће мој пакао, упада ми у стан на месец дана уцењује притиска, агресивна је. Полицију не могу да зовем јер ме је уценила разним гадостима. Имам у плану да некако променим стан и да нестанем за њу, јер ме уништава душевно и здравствено, не једем не спавам, мучи ме то. Уцењује ме помирењем. Ја не желим, пре бих цео живот био сам него са таквом особом. Она не прихвата да ка не желим да будем са њом и онда ме мучи психички. У тешкој сам ситуацији. Породици немам срца да кажем да их не секирам јер су тешко болесни, а овде сам сам, нико ми не може помоћи. Направио сам план како то да урадим, променићу стан и изгубити се. Моје питање је да ли је грех тако нешто урадити и нанети јој бол таквим потезом, с обзиром да би њу то јако погодило, јер сам зарад мира много пута пристајао на разне уцене и њу лагао да ћу јој дати то што тражи, да бих купио мало мира? Да ли сам пред Богом грешан? Бог Вам помогао, помозите ми?

ОДГОВОР ДУХОВНИКА: Драги брате, сумњам да ће ти бежање од проблема много помоћи. Као што и сам видиш, покушао си да се склониш од ње, али те она опет пронашла и опет се вратила у твој живот. Докле год си подложан да под њеним притисцима и уценама попушташ, она ће те увек изнова наћи и уцењивати. Ако те она и не нађе, сва је прилика да ће те пронаћи нека слична њој. Твој проблем није она, него твоја попустљивост и твој страх од њених уцена. Стога да би се коначно ослободио од ње мораш победити ту своју страшљивост и попустљивост.
Погрешно је што о проблему који имаш са њом не разговараш са својим најближим. Ти мислиш они су болесни и твој проблем ће их насекирати. Међутим, највероватније је да су они тренутно много здравији и јачи од тебе. Стога ти препоручујем да им све кажеш и чујеш шта ће ти они рећи.
Кажеш да не смеш да се обратиш полицији јер те она уцењује разним гадостима. Не знам о каквим се гадостима ради, али сам готово сигуран да се полицији смеш обратити. Врло је вероватно да су те гадости у твојим очима много веће и страшније него што реално јесу. Можда ти се чини да ће те обраћање полицији изложити некој великој срамоти. Ако је то у питању, онда ти је најбоље да ипак стиснеш петљу и обратиш се полицији, решен да претрпиш срамоту која ће после тога уследити. Ако тако урадиш, онда ћеш свом страху одузети главно оружије и после тога ће страх знатно ослабити, а ти ћеш ојачати и осетићеш се много слободнији него што си сад. Ако се пак плашиш, да би те гадости о којима је реч, могле утицати на то да полиција помисли за тебе да си ти насилник а да је она жртва, онда ти предлажем да се посаветујеш са неким адвокатом.

Готово сам сасвим сигуран да ти се много тога што те плаши само привиђа и да то нису никакве реалне опасности по тебе. Али ти никад нећеш то моћи да сазнаш ако се не успротивиш, ако не чујеш мишљење и других непристрасних људи. Пошто ти не разговараш о том проблему са својом породицом, не обраћаш се полицији, никоме о томе не говориш, врло је могуће да ти се много шта чини много већим и страшнијим него што реално јесте. Сва је прилика да ти је та жена такве страхове и убацила у главу. Не треба дакле да јој верујеш када те застрашује. Она не би успела ни делић тога што је теби урадила, кад не би била веома талентована да наметне своје аргументе као једине истините. Она те је уверила да си у тешкој и безизлазној ситуацији и да ако било шта предузмеш, да ћеш рђаво проћи. Ти пак не треба да јој верујеш да је то заиста тако. Упитај своје пријатеље, или ако немаш поузданих пријатеља, упитај адвоката за савет или можда психолога, или свога свештеника. Нађи некога коме можеш прецизно објаснити каквим то гадостима те она заправо уцењује. Док о томе не поразговараш са неким непристрасним, не треба да будеш уопште сигуран да се ради о нечему озбиљном. Ако нађеш некога да о томе попричаш, сва је прилика да ћеш доћи до закључка да су све те њене претње ништавне и да си се уплашио од магле. После тога те више неће бити страх.

Страх може да постоји само тамо где је нешто непознато. На пример, теби је непознато како ће људи реаговати и како ће на тебе гледати ако би она обелоданила те гадости. Све док не видиш реакцију неког човека који би о томе сазнао, ти можеш само да нагађаш каква би реакција људи била. Због страха који те обузима, у твојој машти та реакција људи може да поприми колосалне размере. Што су веће размере трагичних последица које у себи замишљаш, то те већи страх обузима. А онда опет, што је већи страх, то су страшније слике које замишљаш у себи. Тако се догоди да од ништавне ствари, у твојој машти настане тако страшна слика да ти се чини као да ти нема спаса. Демони додатно подржавају такво стање убацујући страшне призоре у твоју главу. Да се избавиш из тог зачараног круга, неопходно је да стиснеш петљу и урадиш баш оно што те страх највише спречава да учиниш. Кад то урадиш, прекида се зачарани круг. Нестаје оно што ти је непознато, и страх губи свој ослонац. Кад се страх смањи онда и твоје очи виде боље и прецизније, па ти се неће више привиђати свашта у глави и моћи ћеш реалније да сагледаш опасности које ти прете. У твом случају, изгледа да те страх највише спречава да са неким попричаш о тим гадостима којима те она жена уцењује. Стисни петљу и с неким о томе искрено попричај и сигуран сам да ће се твој страх преполовити, ако не и сасвим ишчезнути. До сада си углавном попуштао свом страху, бежао и склањао се. Зато је страх нарастао. Учини што ти саветујем и отећеш део простора од свог страха. Страх ће се смањити, а простор твоје слободе ће се повећати. Чини тако увек и страх ћеш сасвим потиснути и осетићеш се потпуно слободан.

Кад је реч о гадостима и срамоти коју не можеш сасвим избећи, постоји једна народна изрека која каже: “Ко се бори са свињом, не може остати неукаљан.” Примени то на себе и ту жену која те прогони. Да се ниси упустио у везу с њом, не би имала чиме да те уцењује. Но, пошто си се ипак упустио у такву везу, изгледа да сада није могуће да је се ослободиш без икакве мрље на свом образу. Стога, крени храбро и не осврћи се на то што ћеш се можда искаљати. Једном када се та борба заврши, лако ћеш се очистити. Стога се постарај да се борба с њом што пре оконча. Уместо да узмичеш, да се селиш, да јој попушташ у свему, заузми чврст став и претрпи евентуалну срамоту ако она обелодани те гадости којима те плаши. Једном када се то догоди, можеш почети свој живот из почетка и више се нећеш враћати на све ово што те сада притиска. Ти само покажи храброст и верујем да ће ти Бог дати снаге да истрпиш све последице те да се и сасвим ослободиш окова којима си тренутно окован.

Повезане вести