СУБОТА, 23. 1. 2021 - 14:04

Извор: Слово љубве

Отворена изложба „Полексија волим Вас!“ у Дому Јеврема Грујића

„Да ли постоји нешто лепше него волети своју животну изабраницу, своју музу, инспирацију, саветника и драгоценог сарадника? Да ли су Реноар, Тарнер, Лихтенштајн или Тицијан имали једну блиску особу таквог талента и квалитета, да им помогне у њиховом маестралном уметничком опусу?“, јесу питања на која су аутори изложбе „Полексија, волим Вас!“ покушали да дају одговор. Изложба „Полексија, волим Вас!“ аутора Ружице Опачић и Лазара Шећеровића је отворена 21. јануара 2021. године у Дому Јеврема Грујића под покровитељством Министарства културе и информисања.

Слово љубве

 Ова изложба открива вероватно јединствен случај у историји уметности да једног велкиког уметника и визионара прати његова животна сапутница на тако ингениозан начин. Зато је тежина ове изложбе стављена на чињеници да се љубав, пожртвованост, вредноћа и талент једне даме могу уздићи у највеће уметничке висине.

Живот Стевана и Полексије Тодоровић јесте љубавна прича која је трајала пуних 75 година, а која је истовремено и незаобилазан стуб културног и друштвеног живота Србије током друге половине 19 века.

Један од наших истакнутих сликара Стеван Тодоровић је био и иконописац, педагог, оснивач Првог певачког друштва, један од покретача првих позоришта у Србији али и зачетник идеје о важности физичког образовања и оснивач Првог српског друштва за гимназистику и мачевање. Укратко једна ренесансна личност која је у Србију донела модерне токове модерне европске културе друге половине 19 века остајући при том снажно напојен националном историјом и културом.

Оно што је мало познато, јесте да је Стеван Тодоровић све време активно стварао заједно са својом супругом Полексијом, која је и сама била уметница иза које су остали многобројни уметнички радови. Она је била једна од најобразованијих жена тога доба, кћерка Матије Бана, српског дипломате, педагога и књижевника. Поред заједничког рада са супругом Стевом Полексија је и сама цртала претежно иконе, пејзаже и портрете.Тако је остало забележено да је она била прва жена која је самостално осликала цео иконостас 1880. године у дворишној капелици Свете Наталије, Више женске школе.

Поред слика Стевана и Полексије Тодоровић посетиоци изложбе ће бити у прилици да виде предмете за мачевање, документа и фотографије иконостаса на којима су заједно радили Стева и Полексија, а постављена је и мултимедијална апликација са о лику и делу краљице Наталије Обреновић, те њеног чувеног портрета познатијег као „српска Мона Лиза“.

Поставку чине дела која долазе из 10 музеја: Галерије Матице српске, Матице српске, Српске академије наука и уметности, Музеја града Београда, Музеја позоришне уметности Србије, Музеја Факултета спорта и физичког васпитања, Народног музеја Панчево, Народног музеја Смедеревска паланка и приватне колекције Митић.

О делу Стеве и Полексије Тодоровић и њиховом утицају на историју српске културе разговарали смо са аутором изложбе Ружицом Опачић. 

Повезане вести

Вести