УТОРАК, 18. 6. 2019 - 14:42

Аутор: Никола Станковић

Владика Јоаникије: "Покушајем отимања црквене имовине црногорска власт ради за интересе Велике Албаније"

Епископ будимљанско-никкшићки Јоаникије казао је да је Владин Нацрт закона о слободи вероисповиести или уверења и правном положају верских заједница покушај да се направи преседан како би онда, по истом том моделу, на Косову и Метохији српске светиње биле узете и преписане на Велику Албанију.

ТВ Храм
Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије

„Овде хоће да им ово прође на било који начин. Чак и не мора да им успе, али је за њих важно да направе један преседан да би Шиптари на Косову и Метохији, Хашим Тачи и Харадинај, по истом моделу узели све српске светиње и преписали их на Велику Албанију. О томе се ради, драга браћо и сестре, јер заједно раде, видимо то лепо“, рекао је Владика Јоаникије током јучерашње Архијерејске литургије коју је са свештенством и верним народом служио у цркви Свете Тројице у селу Полице код Берана.

Додао је да је спреман да за ове речи одговара свуда и на свакоме месту.

„И ако нисам у праву, хоћу да одговарам за ове моје речи“, поручио је он.

Владика Јоаникије је подсетио да смо као народ Божји чували веру и у временима мира и у временима рата.

„И у тешким временима ропства под Турцима одржали смо нашу веру и наше светиње. Иако су многе светиње рушене, као ова што је некада рушена, оне су опет васкрсавале јер се ми њих никада нисмо одрекли. Тако и у ово наше време имамо грдно искушење са нашим властима које хоће да отму од Цркве оно што је Божје. Хоће оно што је Богу посвећено да препишу на државу. А онај ко ти узима храм, ко ти узима црквену земљу, црквено имање, оно што је Богу посвећено, тај врши најгрубљи напад на веру, најгрубљи, најопаснији напад на завете предака, на нашу част и на наш образ“, објаснио је он.

Ово што се догађа сада, нагласио је Епископ будимљанско-никшићки, није само отимачина храмова и црквених здања и имања, него је – удар на православље.

„Онај ко хоће да ти узме храм, он хоће  да те понизи и да те учини робом у твојој земљи, у твојој држави за коју су наши преци крв проливали. Не можемо то дозволити никоме. Није храм моја прћија, нити је било кога другога, него је Божје и црквено власништво. То што је Божје, не сме бити људско. Наши преци, када су градили храмове, нису их посвећивали ниједној држави, ниједној власти, ниједном режиму, него су их посвећивали Богу“, нагласио је Владика Јоаникије.

Владика је рекао да је наша вера света и чиста, беспрекорна и светла, пуна истине, правде и љубави, доброте и милости и пожртвовања.

„Није наша вера ни политика нити било која идеологија, нити било које учење овога света, него је наша вера живи живот, жива вера, жива истина, жива правда. И зато је тако света, и зато је тако љубимо. И зато смо јој толико одани“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Повезане вести

Вести