ЧЕТВРТАК, 9. 5. 2019 - 06:59

Извор: ТВ Храм

Срби у Призрену свечано прославили Ђурђевдан

У Призрену је свечано прослављена храмовна слава Саборне цркве Светог великомученика Георгија која је уједно и крсна слава Епископа рашко-призренског г. Теодосија.

ТВ ХрамЕпископ Теодосије у Призрену

Управо је владика Теодосије служио свету архијерејску Литургију уз саслужење свештенослужитеља Епархије рашко-призренске, а својим гласовима саслуживали су и ученици Призренске богословије. Верници из Призрена, гости, игумани, игуманије, монаштво и свештеници Епархије рашко-призренске окупили су се на Литургији у призренском Саборном храму.

ТВ Храм

Храмовна слава у Призрену

После свете Литургије на којој се причестио већи број верника, нарочито деце, владика Теодосије је са свештенством и народом кренуо у празничну литију око храма. По завршетку литије, игуман манастира Високих Дечана архимандрит Сава благословио је и преломио славски колач у част Светог великомученика Георгија, крсне славе Саборног храма и епископа Теодосија.

-Видимо како данас овај храм сија у свој својој лепоти. А има их који памте, није то тако давно било, када је читав кров пао, рушевине су биле, остали су само зидови, поцрнели и нагарављени. Многи су се питали хоће ли живот икада овде поново бујати. Ево, из године у годину, све је свечаније, све је радосније. Све нас је више, свештенства, монаштва, богословаца са својим професорима. Сви ви који сте дошли са разних страна, прослављамо празник који је истовремено и слава нашега епископа, па је још већи и радоснији. Као и овај храм, као Свети великомученик Георгије, и наш Владика овде годинама сведочи веру у распетог и васкрслог Господа Исуса Христа, рекао је игуман Сава.

ТВ Храм

Резање славског колача

Владика Теодосије је захвалио свима који су дошли до Призрена, а донео је и мошти Светог Ђорђа које су верници целивали.

-Господ нам је подарио данашњи дан да се саберемо овде у овом храму, да прославимо на првом месту њега, а онда да прославимо Светог великомученика Георгија који је страдањем својим и животом прославио Господа свога. Сви знамо како је овај храм страдао, али смо и сведоци његове обнове и васкрсења. Са овим храмом и ми се обнављамо и васкрсавамо. Оно што је велики благослов, који ми хришћани овога града имамо, јесте да су сачуване мошти Светог великомученика Георгија које смо носили у опход, у литију око овог светога храма. Сваке године, на овај дан његове мошти су овде, рекао је епископ Теодосије.

ТВ Храм

Ломљење славског колача

У просторијама Епархије, владика Теодосије је приредио свечани славски ручак уз који су призренски богословци свирали и певали старе српске песме са Косова и Метохије, а поред Владикиних пријатеља, славском ручку су присуствовали и Срби који су и даље остали у Призрену на свом огњишту, као и ученици и професори обновљене Призренске Богословије.

Током мартовског погрома 2004. године, Саборни храм Светог Ђорђа у Призрену је тешко пострадао. Црква је прво запаљена, а потом и минирана али је упркос многих потешкоћа, храм постепено обнављан. Управо је у њему крајем 2010. године, владика Теодосије уведен у трон Епископа рашко-призренског. Владику Теодосија устоличио је Патријарх српски г. Иринеј, а тим свечани чином наглашен је историјски значај Саборног храма Светог Ђорђа у Призрену и потврђена је његова функција катедралног епархијског храма.

 

Повезане вести

Вести