ПЕТАК, 14. 12. 2018 - 02:35

Краљевска породица Карађорђевић прославила Крсну славу. Патријарх Иринеј богослужио у Дворској капели.

Српска Краљевска породица данас је прославила своју крсну славу – Светог Андреја Првозваног, у Краљевском двору у Београду. Литургију у Дворској капели служио Патријарх српски Иринеј.

Домаћини су били Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина, заједно са својом породицом – Принцом Филипом, Принцезом Даницом, Принцом Стефаном и Принцом Александром, а прослави су присуствовали бројни црквени великодостојници, чланови Саветодавних тела Круне, као и пријатељи Краљевске породице.


Његова Светост Патријарх Иринеј служио је Свету архијерејску Литургију у Дворској капели, посвећеној Светом Андреју Првозваном, заједно са свештенством Архиепископије београдско-карловачке.

ТВ Храм
Патријарх српски Иринеј са српском Краљевском породицом Карађорђевић


Након Свете тајне причешћа Његова Светост је сабранима на Светој Литургији говорио о животу и делу Светог Андреја Првозваног и честитао данашњи празник, дан када наша славна династија Карађорђевића слави свога заштитника који је, како је Патријарх истакао, заштитник нашег Краљевског дома, али и целога рода нашега:

"Ми желимо Краљевској породици Карађорђевић да им Господ подари ону улогу и ону част коју су имали њихови велики преци. Наш народ је навикао да буде вођен од светих и честитих људи. Нека Господ благослови наш Краљевски Дом, нашу Краљевску династију, да наставе ону мисију коју је почео велики Карађорђе кога су наследили његови потомци - на чијем сте сада челу данас Ви Ваше Краљевско Височанство (Престолонаследник Александар) и нека би дао Господ да то не буде само данас него и у будућности. Наш народ добро каже: Бог на небу, Краљ на земљи" - поручио је Патријарх српски Иринеј.

ТВ Храм
Патријарх српски Иринеј са члановима српске Краљевске породице Карађорђевић


После Свете архијерејске Литургије, Његова Светост Патријарх српски Иринеј  је заједно са Епископом шабачким г-дином Лаврентијем обавио и чин резања славског колача у Плавом салону Краљевског двора.

"Наша је жеља и молитва да Свети Апостол Андреј буде заштитник Вашега дома и ваше породице. Да Ваш дом и Ваша породица траје колико траје и наш народ. То је жеља нашега народа, то је жеља Цркве и молимо се Господу да то тако и буде..." рекао је Патријарх Иринеј Његовом краљевском височанству Престолонаследнику Александру.

ТВ Храм
Патријарх Иринеј и Хиландарски Игуман Методије са српском Краљевском породицом Карађорђевић


Непосредно пред почетак славског ручка Високопреподобни Архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара поклонио је Краљевској породици три аутентична крстића, од хиландарског маслиновог дрвета, од шкољке из охридског језера и од сребра. Сва три су освештана на делу Часног крста на коме је разапет Исус Христос, а који је Свети Сава пре осам векова донео у Хиландар из Никеје. Један од крстића намењен је предстојећем крштењу Њ.К.В. Принца Стефана, а друга два крштењима будућих чланова Краљевске породице.


Краљевска породица са радошћу очекује крштење Принца Стефана у суботу 15. децембра, такође у Дворској капели Светог  Андреја Првозваног.

Повезане вести

Вести