ПОНЕДЕЉАК, 15. 2. 2021 - 18:49

Извор: Епархија ваљевска

Сретењска свечаност у Обреновцу

Празник Сретења Господњег ове године прослављен је изузетно свечано у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Обреновцу. Светом Литугијом је началствовао старешина манастира Лелића игуман Георгије (Мићић) уз саслуживање архијерејског заменика Епископа ваљевског протонамесника Филипа Јаковљевића, свештенства посавског намесништва и ђакона из Ваљева Момчила Димитријевића. Посебну лепоту богослужењу дало је појање Црквеног хора „Свети Јоаким и Ана“ под управом др Габријеле Вучај. Свечаност је крунисана одликовањем председника Градске општине г. Мирослава Чучковића орденом Светог владике Николаја.

Епархија ваљевска

Признање је, по благослову администратора Епархије ваљевске Епископа шабачког г. Лаврентија, а по пређашњој жељи данас блаженопочившег Епископа ваљевског Милутина, првом човеку Обреновца додељено за помоћ и пожртвованост при обнови и изградњи епархијских светиња.

-Празник Сретење дан је сусрета Бога и човека, свецелог савршеног Богочовека Христа и свецелог савршеног човека старца Симеона, служитеља у јерусалимском храму на коме, како нас учи Јеванђеље, „беше Свети Дух“. Јеврејски обичај налагао је да се првенци доносе у храм да буду посвећени Богу. Тако је учинила и скромна Христова породица, приневши на жртву две голубице – символе Духа Светога, у кога је уроњено све у данашњем дану. Међу стотинама деце, Свети Симеон препознаје Спаситеља, узима Га у своје наручје и схвата да је тим чином завршена и испуњена епоха Старога завета и да долази Онај Који се сместио у утроби Пресвете Богородице, Онај Који је створио све што видимо и не видимо, појаснио је у празничној беседи смисао Сретења протонамесник Александар Вучај.

-У данашњем догађају Сретења нема више прошлости, нема садашњости, нема будућности. Све се сабрало у овај загрљај, јер Богомладенац Христос у Себи сабира све прошло, садашње и будуће. Он је испуњење свега. Дешава се преокрет – Онај Који је држан данас држи онога који Њега држи. Христос данас у наручју држи Симеона богопримца, Авраама, Исака, Јакова… Читав Стари завет, све проповеднике и праведнике. Све што је прошло, што је садашње и будуће. Није Сретење само догађај из историје спасења, већ и свака Литургија, сусрет човека са Богом кроз Цркву, заједницу Духа Светога, поручио је у празничном слову протонамесник Александар Вучај.

-Задужбинарска традиција у српском народу своје корене има још од времена светородне владарске лозе Немањића. „Ако си прави Србин, мораш бити задужбинар. Ако не можеш подићи цркву, можеш направити чесму, засадити дрво покрај пута, гладног нахранити…“ записао је Свети владика Николај. Речи Лелићког Златоуста водиља су нам свима ма у ком времену и месту и међу којим народом се родили. Јер, можемо да бирамо какви ћемо бити људи на временом ограниченом животном путу. Путу, на коме свако од нас оставља некакав траг по којем нас људи препознају, а у вечности ћемо по томе бити Богу познати, рекао је архијерејски заменик Епископа ваљевског протонамесник Филип Јаковљевић у часу свечане доделе ордена Светог владике Николаја председнику Градске општине Обреновац г. Мирославу Чучковићу. Честитајући празник сабранима на Литургији, протонамесник Филип Јаковљевић пренео је благослов Епископа шабачког г. Лаврентија, администратора Епархије ваљевске, и уручио орден Светог владике Николаја првом човеку обреновачке општине.

-Ми смо народ светосавски и треба да идемо путем Светог Саве, а иза нас да остају трагови који миришу Светосављем. Један од многих који је ишао тим путем је наш велики владика Николај Српски и Лелићки и нас учио да њиме идемо. Његове речи нас уче да увек нешто учинимо за своју душу. Постоји сто начина да се буде задужбинар и на нама је да одаберемо један од њих. Зато што се труди да буде задужбинар, дародавац, благоукраситељ манастира и храмова у нашој епархији, владика Лаврентије на основу жеље блажене успомене владике Милутина одликује највишим признањем Епархије ваљевске – орденом Светог владике Николаја председника Градске општине Обреновац г. Мирослава Чучковића, рекао је протонамесник Филип Јаковљевић, пожелевши добро здравље, духовне радости и сваког Божјег благослова одликованом.

Архијерејски намесник посавски протонамесник Слободан Илић пожелео је да данашњи догађај свима буде дубоко урезан у сећању. -Колико је познато из досадашње историје црквеног живота у Обреновцу, г. Мирослав Чучковић је први градски челник одликован највишим епархијским признањем, а у последњих десет година је подигнуто чак седам храмова у посавском намесништву. Ако се томе додају храмови у Баричу, Мислођину и Моштаници, то је чак десет храмова у чијој градњи или обнови је г. Чучковић учествовао, указао је протонамесник Илић.

-То ће остати уписано златним словима у летопису обреновачке цркве, као и Ваш лични однос са блажене успомене епископом Милутином, за којег верујем да је данас са нама овде и зато јесте све овако лепо, домаћински и достојанствено како би он волео да буде, рекао је протонамесник Слободан Илић, благодарећи г. Мирославу Чучковићу и његовој породици, са жељом да Обреновац води са успехом и уз помоћ свих који у њему живе чини га лепшим местом за живот.

Дирнут признањем и лепим речима, г. Мирослав Чучковић је упутио благодарје свим учесницима свечаности.

-Данас су овде сви за које верујем да би владика Милутин желео да буду ту – отац Филип Јаковљевић, игуман Георгије, који су највреднији и од којих се највише очекује, као и сви ви… Ово признање сам добио за све што смо заједно изградили. Неће бити места на територији наше општине где народ неће моћи да се моли Богу. Наша дела су била заједничка и зато су препозната код владике Милутина по чијој жељи сам данас награђен, рекао је г. Мирослав Чучковић, председник Градске општине Обреновац.

У неформалном делу сабрања, г. Чучковић је поделио сећања на неке од тренутака проведених са владиком Милутином, обећавши „да ће тежина ордена повлачити његову главу на доле“ и да му признање неће побудити гордост, већ само обавезу на нова добра дела, која за циљ имају јачање наше Цркве и државе.

Ј. Ј.

Извор: Епархија ваљевска

Повезане вести

Вести