СУБОТА, 29. 12. 2018 - 15:29

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Владика Фотије: "Човек који није недељом у цркви, још увек је далеко од Бога"

Текст Епископа бијељинског и зворничко-тузланског г-дина Фотија о значају присуства православних верника Богослужењима: Владика Фотије: "Првенствена мисија Цркве је да један народ учини народом Божијим, тј. да га приведе Богу и Царству небеском, а то се дешава кроз Свете тајне Цркве и кроз служење Свете Литургије."

ТВ Храм
Епископ бијељински и зворничко-тузлански г-дин Фотије

"Неко од Светих отаца је рекао да је онај човек који није недељом у цркви, још увек далеко од Бога. Ко је далеко од Бога, он је истовремено удаљен и од другог човека – ближњег. То је просто духовни закон.

Ми Срби би требало поново да постанемо литургијски, црквени народ и да живимо у богослужењу. Тада би задобили, вратили и унутрашње и национално јединство. Другачије смо у искушењу да се потпуно удаљимо једни од других до те мере, да нас чак и заједничке реке и планине могу поделити. Отуда приче о прекодринским Србима, Црногорцима, итд.

Без богослужења, комшије у једном селу постану странци, као и станари у једној градској четврти. Једноставно, народ који се удаљи од богослужења и заједнице са Богом, неминовно креће путем индивидуализма и самодовољности. То је трагичнии пут који води у национално разједињавање и унутрашњу деструкцију."

Епископ бијељински и зворничко-тузлански 
Фотије

Повезане вести

Писана реч