ПОНЕДЕЉАК, 26. 3. 2018 - 09:17

Извор: Митрополија дабробосанска

Митрополит Хризостом богослужио у Прачи

-Покајмо се и промјенимо се, браћо и сестре, како би себе удостојили управо ријечи које је изговрио Спаситељ: Опраштају вам се гријеси многи, јер велику љубав имадосте., поручио митрополит Хризостом.

Митрополија дабробосанска
Митрополит Хризостом богослужио у Прачи

У пету недељу Свете четрдесетнице, 25. марта 2018. године, и на дан успомене Преподобног Симеона Новог Богослова и Светог Григорија Двојеслова, Његово Високопреосвештенство г. Хризостом, Митрополит дабробосански, по први пут је посетио древно место Прачу недалеко од Пала и служио свету Литургију у парохијском храму Светих апостола Петра и Павла.

Премда је јутро било веома хладно на 740 метара надморске висине благоверни народ Праче, Подграба и Пала, како они који су се вратили на своја огњишта тако и они који су још у расејању, испунили су храм Светих апостола Патра и Павла, лпко је био претесан за све оне који су дошли да се сретну са Митрополитом и да се заједно помоле Богу.

У бесједи Опраштају јој се гријеси многи, јер је велику љубав имала Митрополит је истакао: -И док она грјешница пере и љуби ноге Учитељеве, гле!, његов домаћин фарисеј Симон лукаво и грјешно промишљаше о Ономе кога је позвао да уђе у кућу његову. Говораше, да је он пророк знао би која га и кава жена додирује! Фарисеј Симон размишљаше у категоријама његове фарисејске секте чији су чланове сматрали ''праведнима и светима'' а све остале грјешницима и недостојнима Бога. Међутим, Господ је дошао да спасе грјешнике, а не праведнике! Јер, нема човјека који ће поживјети на овоме свијету па макар и један минут а да неће сагрјешити. Дакле, Господ је дошао, управо, да спаси ову жену грјешницу, али и све нас грјешнике свих времена који се кајемо и молимо Бога за опроштај. Разумјевши помисли Симона фарисеја Спаситељ му рече: Симоне, имам ти нешто рећи.

-Управо данас славимо успомену на једну велику покајницу и свету жену. То је Марија Египћанка која прво би велика грјешница у Александрији, у Египту (Мисиру), а потом и велика покајница у Јорданској пустињи, подвижица која је својим подвигом задивила читав ондашњи свијета, али и данас све оне који читају њено житије. Зато је Црква истиче нама кајућим се хришћанима како би је имали за примјер на који се можемо угледати, али још више да нико од нас грјешника не губи наду на спасење. Њен примјер је највеће охрабрење за све нас, браћо и сестре! Покајмо се и промјенимо се, браћо и сестре, како би себе удостојили управо ријечи које је изговрио Спаситељ: Опраштају вам се гријеси многи, јер велику љубав имадосте.

Повезане вести

Вести