Црквени календар за петак 21. 06. 2019.

Свети великомученик Теодор Стратилат


Свети Јефрем, патријарх антиохијски

У време византијског цара Анастасија беше Јефрем војвода страна источних. Познат свима због своје велике побожности и милосрђа, и због тога веома уважен. Када требаше обновити Антиохију, порушену земљотресом и огњем, одреди цар војводу Јефрема, да руководи тим послом. Јефрем испуњаваше своју дужност с приљежношћу и љубављу. Међу обичним радницима зидарима беше и неки епископ, који из непознатих разлога беше оставио епископство и деловаше као обичан радник, и нико не знаде, да је тај човек епископ. Једнога дана прилеже тај човек да се одмори од тешког труда са осталим радницима и заспа. А војвода Јефрем погледавши виде огњени стуб где се извија од тога човека па до небеса. Зачуђен и ужаснут Јефрем потом призва онога човека и закле га да му каже, ко је он. Човек се тај дуго устручаваше но најзад призна, да је епископ и прорече Јефрему, да ће ускоро бити посвећен за патријарха антиохијског (место патријарха беше упражњено, јер од земљотреса погибе стари патријарх Енфрасије). И заиста, тих дана Јефрем буде изабран и посвећен за патријарха. Због његове доброте, чистоте, и ревности за Православље даде му се од Бога велики дар чудотворства. Једанпут, да би убедио једног јеретика, да је Православље истинито, стави у огањ свој омофор, а он се мољаше Богу. И омофор стајаше у огњу три сата и оста неповређен. Видећи то онај јеретик, ужасну се, и одбаци јерес. Сконча свети Јефрем у миру 540. године и пресели се у Царство Божје.

Преподобни Зосим Финикијски

Овај светитељ рођен би у селу Синди, у околини града Тира. Подвизаваше се близу града Тира у своме манастиру. Немајући никаква облака на савести својој, прозираше духом својим у даљину и знађаше шта се догађа у свету. Тако прозре и виде пад Антиохије од земљотреса, и плачући горко простре се по земљи и мољаше Бога, да до краја не погуби тај град. Догоди се једном, да му на путу лав уби и поједе магарца. Светитељ нареди лаву, да му место магарца послужи и понесе бреме. Лав се показа пред светитељем кротак као јагње, прими бреме на себе и донесе га до врата града Кесарије, где га Зосим ослободи и отпусти. Упокоји се свети Зосим мирно у VI веку.

Свети великомученик Теодор Стратилат

Свети великомученик Теодор Стратилат. Овај светитељ празнује се (8. фебруара), и тамо је његово житије описано, а 8. јуна пак празнује се пренос моштију његових из Ираклије у Евхаиту. Тако беше и завештао свети Теодор при страдању, своме слуги Вару: "Тело моје", рече, "положи у Евхаити на имању мојих предака". Свети Анастасије Синајски записао је ово чудо од иконе светог Теодора: у месту Карсату близу Дамаска била је једна црква у име светог Теодора Стратилата. Када Сарацени покорише Дамаск, једна група Сарацена са женама и децом настани се у тој цркви. На зиду је био фреско лик светог Теодора. Један Сарацен пусти стрелу и удари лик светитељев у лице. На једанпут крв потече из лика. Ускоро после тога цела та група Сарацена изумре ту у цркви. Свети Анастасије вели, да је он лично био у тој цркви, видео лик светитељев на двору и трагове од стинуле крви.

Тропар (глас 4):

Мудрим војевањем за истину, био си добри војвода небеског Цара, свети мучениче Теодоре. Оружјем вере наоружао си се мудро и победио војске демона, и показао си се као победоносни страдалац: Зато те са вером увек прослављамо.

Свети Јефрем. препун благочешћа. 
Беше војник противу злочешћа, 
Против грешних јереси и глупи' 
A за Цркву што Аристос откупи 
Чесном крвљу, низ крст изливеном, 
Чесном крвљу вечно прослављеном. 
Чува Јефрем стадо од вукова 
И растура гнезда паукова. 
Јефрем свети, избраник Божији, 
Светлост беше у Антиохији, 
Засја Црква кроз његова уста 
Ко у време славног Златоуста, 
Бог' прослави Свога слављеника 
Чудотворном моћи целебника. 
Јефрем — звезда у прошлости славној. 
Јефрем дика Цркви Православној. 

РАСУЂИВАЊЕ

Страх у страдању и страх од нестрадања. To je један исти страх, и он означава бојазан духовна човека, да ли се Бог није удаљио од њега. Када је света Катарина претрпела многе и тешке муке, јави joj се Господ, и она Га упита: „Где си био Господе досад, да ме утешиш у толиким страдањима?" A Господ joj одговори: „Овде сам ја био, у твом срцу." 
Но не мањи страх може да наиђе на духовна човека, када дуго на њ не наилазе страдања. Ушао инок у једну цркву у Александрији, и видео неку жену како клечи пред иконом Спаситељевом и c плачем вапије ка Господу: „Оставио си ме, Господе, помилуј ме, Милостиви!" После молитве упита инок жену: „Ко те је увредио, да се тако горко жалиш Богу?" одговори жена: „До сада ме нико није увредио; и баш зато ја и плачем, јер ме је Бог оставио и за три године никаквим страдањем није ме посетио. За ово време нити сам ја боловала, нити син мој, нити ми је ишта од домаће живине пропало." 

СОЗЕРЦАЊЕ

Да созерцавам чудесно исцелење двојице слепаца (Мат. 9, 27) и то: 
1. како слепци вапијаху ка Господу, да би им отворио очи, 
2. како се Господ дохвати очију њихових и учини им по вери, и они прогледаше, 
3. како и моју слепу душу може Господ додирнути и духовни ми вид повратити, ако c вером к Њему вапијем. 

БЕСЕДА

о Цару над царевима 
Мном цареви царују, и владаоци постављају правду. Мном владају кнезови и поглавари и све судије земаљске. Ја љубим оне који мене љубе (Приче Сол. 8, 15—17) 


Да не помисли цар, да својом силом и мудрошћу царује, јер ће поруган бити од безсилних и безумних. Да не помисли владар, да по својој памети и вољи правду поставља међу људима, да не помисли лудост, смешну и за децу. Да не помисле кнезови и поглавари и судије, да владају по нечијој вољи и милости мимо Божје воље и милости, јер ће се угрувати до смрти на поледици, којим се клизају сви они што Бога заборављају. 
Ја љубим оне који мене љубе, говори Господ. То Господ говори на првом месту царевима и кнезовима и судијама људским. Јер ако они љубе Господа, мили су Господу веома. Ако они љубе Господа, љубиће Га и народи, над којима они владају и суде. А ако народи љубе Господа, љубиће и своје цареве и кнезове и судије. 
Уколико је један човек уздигнут влашћу и чашћу над људима, утолико треба да је ближи Богу од људи над којима је уздигнут. 
О браћо моја, Господ се распео за нас на крсту, и тиме је показао Своју љубав према нама. Онај који се распео за нас, ваистину више нас љуби од онога, ко се само весели с нама за трпезом. Па кад љубимо толико своје пријатеље око трпезе, како да не љубимо Онога, ко се из љубави према нама распео на крсту! 
О Господе благословени, отвори нам вид духовни, да бисмо видели сву неизмерну дубину љубави Твоје, и да бисмо се и ми разгорели љубављу према Теби! Теби слава и хвала вавек. Амин.

Meceчни календар

Дан Нови Стари Празник
субота 01. јун 18. мај Свети свештеномученик Патрикије
недеља 02. јун 19. мај Свети мученик Талалеј
понедељак 03. јун 20. мај Свети цар Константин и царица Јелена
уторак 04. јун 21. мај Свети мученик Василиск
среда 05. јун 22. мај Преподобни Михајло Исповедник пост
четвртак 06. јун 23. мај ВАЗНЕСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ - СПАСОВДАН
петак 07. јун 24. мај Треће обретење главе светог Јована Крститеља пост
субота 08. јун 25. мај Свети апостол Карп
недеља 09. јун 26. мај Свети свештеномученик Терапонт
понедељак 10. јун 27. мај Преподобни Никита Исповедник
уторак 11. јун 28. мај Преподобномученица Теодосија Тирска
среда 12. јун 29. мај Преподобни Исакије Далматски пост
четвртак 13. јун 30. мај Свети апостол Јерма
петак 14. јун 31. мај Свети мученик Јустин Философ, Свети Јустин Поповић пост
субота 15. јун 01. јун Свети мученик Никифор; Свети мученик Никифор, Летње (духовске) задушнице
недеља 16. јун 02. јун СИЛАЗАК СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ - ДУХОВИ - ТРОЈИЦЕ
понедељак 17. јун 03. јун ДУХОВСКИ ПОНЕДЕЉАК
уторак 18. јун 04. јун ДУХОВСКИ УТОРАК
среда 19. јун 05. јун Преподобни Висарион; Преподобни Иларион Нови
четвртак 20. јун 06. јун Свети свештеномученик Теодор Анкирски
петак 21. јун 07. јун Свети великомученик Теодор Стратилат
субота 22. јун 08. јун Свети Кирил, архиепископ александријски
недеља 23. јун 09. јун Свети свештеномученик Тимотеј Бруски
понедељак 24. јун 10. јун Свети апостоли Вартоломеј и Варнава (почетак поста) пост
уторак 25. јун 11. јун Преподобни Онуфрије Велики пост
среда 26. јун 12. јун Света мученица Акилина; Свети Трифилије Левкусијски пост
четвртак 27. јун 13. јун Свети пророк Јелисеј; Свети Методије, патријарх цариградски пост
петак 28. јун 14. јун Св. Цар Лазар - ВИДОВДАН; Свети пророк Амос пост
субота 29. јун 15. јун Свети Тихон Аматунски Чудотворац пост
недеља 30. јун 16. јун Свети мученици Мануил, Савел и Исмаил пост