ПОНЕДЕЉАК, 11. 2. 2019 - 10:19

Извор: ТВ Храм

Напредују радови на унутрашњем украшавању спомен-храма Светог Саве на Врачару

Радови на завршетку унутрашњег украшавања спомен-храма Светог Саве на Врачару напредују сјајним темпом, саопштено је из Светосавског Храма.

ТВ Храм
Патријарх Иринеј и Владика Стефан надгледају радове на постављању мозаика

Креатор и главни творац импресивног мозаика је чувени руски уметник Никлај Мухин, који води тим својих сарадника. После постављања мозаичке композиције 2018. године у подкуполном делу храма површине 1240 м2 наставило се са истом динамиком извођења радова. Тако је од половине 2018. године до данашњег дана уграђено преко 1.000 м2 мозаика у олтарском делу. Поред композиције Христа Пантократора – у пречнику руку од 16 м2 – у потпуности је украшена велика и мала конхе.

Подкружни сводови су украшени приказивањем Серафима и Херувима, као и композиција са Светим архангелом Михаилом и Пресветом Богородицом. Такође, на луковима подкружних сводова Велика и мале конхи, намонтирани су текстови молитви, што заокружује све предходно описане површине. Преостале површине које ће се украшавати техником мозаика чине преко 12.000 м2 и план је да се до краја ове године заврши већи део тих површина.

ТВ Храм
Илустрација мозаика

Већ у следећој испоруци мозаика, која се очекује почетком марта 2019. године предвиђене су композиције на пандатифима и стубовима и орнаментика на подкуполном прстену. У току је израда конструкције иконостаса као и његово уметничко украшавање каменом.

Комисија коју је одредио Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, на чијем челу је  Његова Светост Патријарх српског Иринеј, редовно се састаје и обилази радове на пројекту завршетка храма.

Повезане вести

Вести