ПЕТАК, 23. 2. 2018 - 15:12

Извор: СПЦ

Представљен мозаик у куполи храма Светог Саве на Врачару: Још један симбол братства српског и руског народа

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј присуствовао је 22. фебруара 2018. године свечаном представљању мозаика у куполи храма Светог Саве на Врчару.

ТВ Храм
Монументална слика Вазнесења Господњег

Поред Његове Светости свечаности у заветном храму српског народа присустовали су председник Републике Србије г. Александар Вучић, министар спољних послова Руске Федерације г. Сергеј Лавров, председник Републике Српске г. Милорад Додик, председник Одељења за спољне црквене везе Руске Православне Цркве Митрополит волоколамски г. Иларион, чланови Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, министри у Влади Републике Србије, као и представници компаније Гаспром њефт која је помогла израду и постављање монументалног мозаика у куполи храма Светог Саве на Врачару.

На почетку свечаности Патријарх српски г. Иринеј је истакао: -Драга браћо и сестре, налазимо се на месту на коме су Турци далеке 1595. године спалили тело Светога Саве, Првог Архиепископа и Просветитеља српског. Приликом обележавања 300 година тог немилог и трагичног догађаја, а који се збио 1895. године, родила се идеја да се на овом месту подигне величанствени храм, највећој духовној и културној личности, апостолу српског народа, Светоме Сави. Почетком 20 века објављено је неколико неуспелих конкурса за градњу храма, а при том је Србија прошла голготу балканких и Првог светског рата, тако да се тек на конкурсу из 1926. године дошло до жељеног пројекта храма. Приликом објаве конкурса Комисија је заузела став, да будући храм Светога Саве треба да буде подигнут по узору на Аја Софију у Цариграду, Исакијевски сабор у Петрограду, храм Христа Спаса у Москви и храм Александра Невског у Софији. Поред неколико понуђених пројеката прихваћени су пројекти двојице младих архитеката: Богдана Несторовића и Александра Дерока. Градња храма почела је тек 1939. године, која је нажалост прекинута Другим Светским ратом. Након ослобођења, нова власт није дозволила наставак градње храма. Локација храма у површини од 12 хектара је експрописана као и сва имовина.

Тек доласком Патријарха српског Германа 1958. године, покренуто је питање наставка градње храма. Бројним залагањем врху државе,  молбе су остале „Глас вапијућег у пустињи“ све до 1985 године, када је на велику радост Цркве и народа добијена дозвола за наставак градње. Градња је настављена 1986. године да би распадом Југославије и других трагичних догађаја српског народа од 1991 године градња била заустављена. Но и поред многих препрека, груби грађевински радови су завршени 2004. године. Од тада до данас у потпуности је завршена и осликана крипта храма. Благодарећи драгоценој помоћи и разумевању братске нам Русије, преко компаније Гаспром њефт и НИС-а, на нашу велику радост мозаиком је осликана купола, најтежи и најнеприступачнији део храма. Овај деликатан и важан посао обавили су руски стручњаци, предвођени двојицом угледних академика, врсних стручњака ове врсте  уметности, г. Зураб Цератели и г. Николај Мухин, истакао је патријарх Иринеј.

Овом приликом са овог светог места, у име Српске Православне Цркве и српског православног народа, најсрдачније се захваљујемо братској Русији и њеном председнику за љубав према нашем народу и пружену помоћ за храм Светога Саве. У исто време топло се захваљујемо и Руској Православној Цркви и Његовој Светости Патријарху московском и све Русије г. Кирилу и Његовој подршци у овом евангелском делу. Наравно, да се из свег срца захваљујемо и нашој Републици Србији и нашем председнику г. Вучићу за велику и драгоцену финансијску помоћ за завршне предстојеће радове у храму и око храмa. Остајемо у нади да ће нам братска Русија и даље пружати помоћ у осликавању храма Светога Саве. Ако дају Господ и Свети Сава, да храм према плану буде завршен, он ће бити понос Срба и Руса, као и целог Православља, казао је патријарх Иринеј.

Министар спољних послова Русије г. Сергеј Лавров истакао је искрено дивљење и признање свима који су учествовали у градњи, опремању и осликавању храма Светог Саве. -Не могу исказати речи одушевљења према уметницима и свима онима који су реализовали овај пројекат под покровитељством Унеска. Данашњи догађај симболише духовну и културну блискост наших грађана и Цркава. Чини ми се да је посебно важно показати такво јединство у периоду када и Руска Православна Црква и Српска Православна Црква пролазе период испитивања чврстине. Сви видимо како покушавају да увуку Цркве у политичке игре како у Украјини, тако и у Црној Гори и Македонији, но Православна Црква се увек одликовала тиме што је народу уливала сигурност и поверење. Сигуран сам да ће ово узбуркано време наше Цркве пребродити достојанствено, као што је то увек било кроз историју, нагласио је министар Лавров, који борави у дводневној посети Србији током које се срео са највишим државним званичницима.

Повезане вести

Писана реч