НЕДЕЉА, 5. 5. 2024 - 17:12

Извор: Епархије СПЦ

ВАСКРС У ЕПАРХИЈАМА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Највећи хришћански празник – Васкрс, дан који Црква слави као централни догађај Христове победе над смрћу, торжествено и молитвено је прослављен 5. маја у свим епархијама Српске Православне Цркве, а посебну духовну радост имао је верни народ у литургијским заједницама где су архијереји началствовали на евхаристијским сабрањима уз саслужење свештенства и монаштва и молитвеном присуству народа Божијег.

* * *

Митрополит Јоаникије на Васкрс богослужио у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици

Митрополија црногорско-приморска

Светом архијерејском Литургијом торжествено је прослављен Васкрс – Васкрсење Господа Исуса Христа, као и слава Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици. Свету службу Божију служио је Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

* * *

Празник Христовог Васкрсења у Саборном храму у Новом Саду

Епархија бачка

Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј служио је пасхално јутрење и началствовао на светој архијерејској Литургији у Саборном храму у Новом Саду, уз саслужење Епископа мохачког господина Дамаскина.

* * *

Васкршња Литургија у Светосавском храму у Краљеву

Епархија жичка

Пасхалним јутрењем, тачно у поноћ, отпочело је васкршње богослужење у Светосавском храму у Краљеву. Литију око храма предводио је Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин. Затим је служена света архијерејска Литургија.

* * *

Богослужење у Саборном храму у Крагујевцу

Епархија шумадијска

У Саборној цркви Успења Пресвете Богородице свету архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ шумадијски г. Јован.

* * *

Епископ Фотије: Да српски народ живи Васкрсењем Христовим и врати се вјери и Цркви

Епархија зворничко-тузланска

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Бијељини.

* * *

Васкрс свечано прослављен у Милешеви

Епархија милешевска

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Васкршње јутрење и Васкршњу Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешева.

* * *

Велики број верника на прослави најрадоснијег празника – Васкрса

Епархија рашко-призренска

Највећи и најрадоснији хришћански празник, Васкрсење Господа Исуса Христа, свечано се прославља у свим храмовима Епархије рашко-призренске.

У манастиру Грачаница, Епископ рашко-призренски, Г. Теодосије, служио је поноћну литургију, на којој се причестио велики број верника, а посебно деце.

За певницом су појале монахиње манастира Грачаница и студенти теологије.

На Литургији су били присутни и амбасадор Мајкл Девенпорт, шеф мисије ОЕБС-а ма Косову, као и представници локалних самоуправа.

* * *

Празник Васкрсења Господњег у Карловцу

Епархија горњокарловачка

У Саборном храму Светог Оца Николаја Мирликијског Чудотворца у Карловцу светим Евхаристијским сабрањем је началствовао Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим.

* * *

Васкрс у Саборном храму у Крушевцу

Епархија крушевачка

Његово Преосвештенство Епископ крушевачки г. Давид служио је Васкршњу Литургију у саборном храму Светог Великомученика Георгија у Крушевцу. Најпре је служено Пасхално јутрење, потом је обављена литија и у наставку Света Архијерејска Литургија.

У току службе Епископ је у чин чтеца рукопроизвео господу Јована Стругара и Новака Мијушковића из Крушевца, који су затим прислуживали у олтару.

* * *

Васкрс у Пожеги

Епархија пакрачко-славонска

С верним народом Епархије пакрачко-славонске и уз саслужење јереја Николе Петровића и ђакона Милана Јовића, Његово Преосвештенство Епископ пакрачко-славонски г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Георгија у Пожеги.

* * *

Празник Васкрсења Христовог у Клисини

Епархија бихаћко-петровачка

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије служио је поноћну свету архијерејску Литургију у манастирском храму свете Великомученице Марине у Манастиру Клисини.

* * *

Васкрс у Зајечару

Епархија тимочка

Васкршње јутрење и Литургију у зајечарском Саборном храму служио је Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион .

* * *

Пасхално јутрење и Литургија у нишком Саборном храму

Епархија нишка

Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније началствовао је Пасхалном јутарњом службом и Светом Архијерејском Литургијом у нишкој Саборној цркви Силаска Светога Духа на Апостоле.

По уношењу Плаштанице у олтар, Преосвећени Епископ је саслужујућем свештенству и верном народу предао пламен, символ незалазне светлости Христове, васкрслога из мртвих. Уследио је трократни литијски опход око нишког катедралног храма, након чега се, уз појање васкршњег тропара и придружених стихова, свечана поворка вратила у цркву, где је настављено јутарње богослужење, којим доминира празнични канон.

На крају јутрења, Преосвећени Владика је прочитао Пасхално слово Светог Јована Златоустог, по чему је почела и васкршња Литургија.

* * *

Васкрс у Саборном храму Светог великомученика Георгија у Кабрамати

Епархија аустралијско-новозеландска

Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски Г. Силуан служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење свештенства Сиднејског намесништва у Саборном храму Светог великомученика Георгија у Кабрамати.

* * *

Васкрсење Христово свечано прослављено у Вуковару

Епархија осечко-пољска и барањска

У Саборној цркви Светог Николе у Вуковару Свету архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ осечко-пољски  и барањски г. Херувим.

* * *

Васкршње свечаности у Епархији ваљевској

Епархија ваљевска

Највећи број верника у нашем крају Васкрсење Господа Христа дочекао је у ваљевском Саборном храму, посвећеном управо Празнику над празницима. Васкршње јутрење са опходом око храма и Свету Архијерејску Литургију је служио Преосвећени Епископ ваљевски г. ИсихијеНајмлађе учеснике литургијске свечаности Владика Исихије је обрадовао и слаткишима.

* * *

Васкрс молитвено и свенародно прослављен у никшићкој Саборној цркви

Епархија будимљанско-никшићка

У Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије.

* * *

Христос Васкрсе – зором је ускликнуло Требиње

Епархија захумско-херцеговачка

 

Његово Преосвештенство Епископ захумско – херцеговачки и приморски г. Димитрије служио је Пасхално јутрење и Литургију у Саборном храму Светог Преображења Господњег у Требињу.

* * *

Васкршња Литургија у Саборном храму у Шапцу

Епархија шабачка

Његово Преосвештенство Епископ шабачки г. Јеротеј служио је Пасхално јутрење и началствовао светом архијерејском Литургијом у Саборном храму Светих апостола Петра и Павла у Шапцу.

Повезане вести

Вести