НЕДЕЉА, 21. 4. 2024 - 11:04

Извор: Мисионарско одељење Архиепископије београдско-карловачке

Мисионарски пројекат NevskyTalks

Први београдски храм са којим је Мисионарско одељење успоставило плодну сарадњу је храм Светог Александра Невског на Дорћолу.

СПЦ

Оснивачким актом донетим од стране Патријарха српског г. Порфирија, седиште Мисионарског одељења је смештено у оквиру парохијског дома овог храма, те је било природно да се прве мисионарске активности Одељења изведу управо при овом храму. Овом приликом најављујемо проширење досадашње сарадње у вези са развојем мисионарског пројекта NevskyTalks.

NevskyTalks је мисионарски пилот-пројекат који је на Ђурђиц 2022. године покренут као део активности свештенослужитеља храма Светог Александра Невског који су довољно добро знали енглески језик. Идеја је била да се страним држављанима који бораве на територији Архиепископије, који не знају српски језик и заинтересовани су за Православље, повремено одржавају предавања на енглеском језику, а да се за оне међу њима који су православни хришћани омогући исповест и духовни разговор. Убрзо је формирана група од двадесетак полазника, који су били пореклом са разних страна света, од Америке и Канаде до Аустралије, а на сваком наредном предавању су се појављивали нови полазници.

Пројекат NevskyTalks је био активан у периоду 2022-2023. године и показао је потребу да оваква активност буде настављена и проширена. С тим у вези, у наредном периоду ће NevskyTalks бити реализован синергијски, кроз сарадњу Одсека за спољашњу мисију Мисионарског одељења и храма Светог Александра Невског, у оквиру чијег парохијског дома ће се та предавања и даље одржавати. На званичној интернет страници Мисионарско одељења ћемо редовно постављати обавештења о овим предавањима, на којима могу присуствовати сви заинтересовани слушаоци. Одсек за спољашњу мисију Мисионарског одељења  ће у наредном периоду проширити своју сарадњу са храмом Светог Александра Невског и у домену појединачних духовних разговора са особама које пребивају у Београду, не знају српски језик, а имају потребу да разговарају са православним свештеником. У наредном периоду очекујемо проширење ове важне активности Одсека за спољашњу мисију кроз сарадњу са другим парохијским храмовима Архиепископије београдско-карловачке.

СПЦ
СПЦ
СПЦ

Повезане вести

Вести