ЧЕТВРТАК, 15. 2. 2024 - 16:54

Извор: Епархија тимочка

Сретење Господње – Слава Епархије тимочке (ФОТО)

Слава Епархије тимочке – Сретење Господње, торжествено је прослављена светим евхаристијским сабрањем у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару, у четвртак 15. фебруара 2024. године, када се уједно обележава и 190 година од оснивања Епархије. Светом архијерејском Литургијом началствовао је Преосвећени Епископ ваљевски господин Исихије уз саслуживање господе епископа шабачког Јеротеја и тимочког Илариона и бројних свештенослужитеља Епархије тимочке, док је на литургијске прозбе одговарао црквени хор. На Литургији молитвено учешће узео је и градоначелник Града Зајечара г. Бошко Ничић са сарадницима, представници Војске и Полиције Србије, као и директори културних установа.

Епархија тимочка

На Малом входу, владика Иларион унапредио је протонамеснике Владу Вуковића, пароха мајданпечког, и Ивицу Станковића, пароха сокобањског, у протојереје, а јереје Драгана Блинџова и Марка Радосављевића, парохе зајечарске, у протонамеснике.

Након заамвоне молитве Епископ Јеротеј благословио је славске дарове и преломио је славски колач, а потом је Епископ Иларион уручио Епархијске похвалнице заслужним појединцима – г. Ватрославу Стојадиновићу, г. Горану Јанићијевићу и г. Мартину Станковићу.

У празничном обраћању владика тимочки честитао је сабраном народу епархијску славу, те је подсетио на оснивање Епархије у време епископа Доситеја Новаковића. Посебну захвалност изразио је браћи епископима на молитвеном учешћу, а онда је реч уступио Преосвећеном Епископу шабачком Јеротеју. Благодарећи на гостопримству и честитајући епархијску славу и јубилеј, владика Јеротеј говорио је о данашњем празнику и истакао: „Овај празник нас подсећа да је неопходно да имамо лични сусрет са Богом, а тај лични сусрет са Богом се остварује у нашој светој Цркви, на светим богослужењима кроз свете тајне. Потребно је да ми искорачимо ка Богу јер је Он својим оваплоћењем искорачио ка нама“.

Епархија тимочка
Епархија тимочка
Епархија тимочка
Епархија тимочка
Епархија тимочка
Епархија тимочка
Епархија тимочка
Епархија тимочка
Епархија тимочка

Повезане вести

Вести