ПЕТАК, 26. 1. 2024 - 11:32

Извор: Епархија ваљевска

Светосавска прослава у КПЗ Ваљево у знаку освећења темеља Цркве Светог Димитрија

У сусрет празнику утемељитеља Српске Цркве, просвете и културе- Светог Саве, запослени и штићеници Казнено- поправног завода Ваљево, 25. јануара 2024. године, били су домаћини духовно- културне свечаности на којој су принесене молитве и уручена признања истакнутим појединцима у протеклој години.

Епархија ваљевска

Свечаност је отпочела освећењем темеља Храма Светог великомученика Димитрија, које је у кругу установе обавио Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, бившег и садашњег духовника КПЗ- а протонамесника Драгана Јаковљевића и Дејана Трипковића и више свештенослужитеља, као и молитвено учешће градоначелника Ваљева Лазара Гојковића, запослених у Заводу и штићеника.

Изразивши радост због прослављања Светог Саве у КПЗ- у, Владика Исихије је рекао да Свети Сава укрепљује штићенике, породице и пријатеље и све који се са њима труде на путу мењања живота, те учи да се заједно са њим окренемо Господу и од Њега тражимо благослов и божанску енергију, која испуњава све и надограђује недостатке. Данас, истакао је Владика Исихије, радост је посебно велика, јер су освећени темељи цркве која ће красити овај дом и бити извор спасења.

Ви, који сте сада овде на одслужењу казне, имате прилику да учествујете у изградњи храма Божјег и да тај храм буде и вама благослов. Свако од нас може да посрне и посрћемо. Али, сви смо позвани на покајање и преумљење, да се променимо. Ко се потруди мало и помоли, Бог му помаже. Даје му силу, одлучност и истрајност- поручио је Владика Исихије, честитајући наступајући Савиндан и друге важне догађаје запосленима и штићеницима у КПЗ Ваљево.

У име  колектива КПЗ Ваљево, гостима је добродошлицу пожелео управник Кристијан Ђујић.

Подсетивши на неке важне детаље из рада са осуђеницима, он је навео да установа у Ваљеву пружа могућност образовања и оспособљавања за одређене занате (бравар, столар, кувар), што омогућава започињање новог живота на слободи. Такође, директор Ђујић је изразио задовољство освећењем храма и захвалио директору Управе за извршење кривичних санкција за дугогодишњу добру сарадњу. Такође, сарадња је изузетна и са Српском Православном Црквом и другим верским заједницама. Посебна захвалност припада Епископу ваљевском г. Исихију, градоначелнику Лазару Гојковићу, свештенику Дејану Трипковићу и бројним донаторима који својим прилозима помажу градњу затворске светиње.

На сцени Дома културе приређена је традиционална Светосавска академија. У музичком делу програма наступили су Црквени хор „Хаџи Рувим“ и Група „Нектарија“ из Ваљева. Чланови Драмске секције Ваљевске гимназије, предвођени наставницом српског језика Анђелком Јеремић, извели су драмску минијатуру „Најлепши од синова српских“, инспирисану раним животом принца Растка Немањића, потоњег Светог Саве. Као и ранијих година, академија је била прилика да се уруче награде осуђеницима који су се у протеклој години истакли у раду, образовању, спорту и културном стваралаштву. Угледно признање Уздарје „Од злата беседа“, које Завод преко 20 година додељује  установама и појединцима који помажу његов рад, припало је Дејану Царевићу, директору Управе за извршење кривичних санкција. Подсећања ради, први добитник Уздарја „Од злата беседа“ био је тада  игуман манастира Каона, а потом блажене успомене Епископ ваљевски Милутин. 

Епархија ваљевска
Епархија ваљевска
Епархија ваљевска
Епархија ваљевска
Епархија ваљевска
Епархија ваљевска
Епархија ваљевска

Повезане вести

Вести