СУБОТА, 16. 3. 2024 - 09:15

Извор: TВ ХРАМ

Заупокојена света Литургија и опело епископу Антонију (ФОТО)

Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил и Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служили су 16. марта 2024. године у Саборном храму Христа Спаситеља у Москви свету Литургију и парастос новоупокојеном Епископу моравичком Антонију, викару Патријарха српског и старешини Подворја Српске Православне Цркве у Москви.

ТВ Храм

Епископ Антоније се упокојио у Господу 11. марта 2024. године у 54. години живота после тешке и дуге болести. До 15. марта ковчег са телом упокојеног владике Антонија био је изложен у цркви Српског подворја посвећеној Светим апостолима Петру и Павлу. Јутос је ковчег са телом покојника донет у Саборни храм Христа Спаситеља и постављен у средину храма, а поред њега су положени венци Патријарха московског и Патријарха српског.

Предстојатељима две Цркве саслуживали су митрополити воскресенски Григорије, управник послова Московске Патријаршије и први викар Патријарха московског и све Русије за град Москву; волоколамски Антоније, председник Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије; казански и татарстански Кирил; архиепископи одинцовски и красногорски Тома и јегорјевски Матеј; Епископ железногорски и лговски Пајсиј; и епископи Српске Православне Цркве: бачки Иринеј, горњокарловачки Герасим, ваљевски Исихије, ремезијански Стефан, јегарски Нектарије и топлички Петар.

Саслуживали су и протопрезвитер Владимир Диваков, секретар Патријарха московског и све Русије за Москву; протојереј Михаил Рјазанцев, свештеник Саборног храма Христа Спаситеља; архимандрит Алексије (Туриков), лични секретар патријарха Кирила; протојереј Ђорђе Стоисављевић, шеф Кабинета Патријарха српског; архимандрит Серафим (Шемјатовски), представник Православне Цркве Чешке и Словачке у Москви; протојереј Милан Пантелић, брат епископа Антонија; протојереј Данило Андрејук, представник Православне Цркве у Америци при Патријарху московском и све Русије; протојереј Николај Балашов, саветник Патријарха московског и све Русије; архимандрит Александар (Котов), клирик при храму Светих апостола Петра и Павла у Подворју Српске Цркве у Москви; протојереј Николај Лишенук, заменик председника Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије; протојереј Игор Јакимчук, заменик председника Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије; московско свештенство; протођакон Драган Радић; ђакони Мирослав Николић и Иван Васиљевић; ипођакони Дејан Накић и Владимир Јелић.

Богослужењу су присуствовали: председник Комитета Државне думе Савезне скупштине Руске Федерације за имовину, земљиште и имовинске односе г. С.А. Гаврилов; изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији г. Момчило Бабић; министар за рад, запошљавање, борачку и социјалну политику Републике Србије г. Никола Селаковић; председник Српске народне партије г. Ненад Поповић; председник Међународне фондације за духовно јединство народа проф. В.А. Алексејев; као и родбина и пријатељи почившег владике Антонија, међу којима и његова мајка, сестра и братаница пристигле из Србије.

Литургијске химне извео је Патријаршијски хор Саборног храма Христа Спаситеља (регент И.Б. Толкачев). Литургијски возгласи узнесени су на црквенословенском и српском језику. Службу су преносили ТВ канали Сојуз и Спас, као и на званични портали Руске Православне Цркве и Српске Православне Цркве.

На сугубој јектенији узнесене су посебне молитве, а предстојатељ Руске Православне Цркве прочитао је молитву за Свету Русију. На заупокојеној јектенији узнесене су молитве за покој душе уснулих слугу Божјих, новоупокојеног Патријарха бугарског Неофита и новоупокојеног Епископа моравичког Антонија. Беседу пре причешћа о црквеној служби епископа Антонија произнео је протојереј Игор Јакимчук, настојатељ храма Васкрсења Господњег у Даниловској слободи и заменик председника Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије.

Потом су опело Епископу моравичком Антоније обавили Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил и Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије. Пре почетка парастоса, предстојатељ Руске Православне Цркве је одржао слово посвећено сећању на епископа Антонија:

„У име Оца и Сина и Светога Духа! Испраћамо нашег брата Антонија, који је у Москви био добро познат свима онима који редовно посећују храмове. Владика је овде служио, представљао Српску Цркву, молио се са нама и сви смо га много волели и поштовали. Љубав је уско повезана са начином на који доживљавамо особу коју волимо. Не можете волети и не веровати, не можете волети и сумњати у нешто, не можете волети и тражити алтернативу љубави. Ожењени људи добро знају: ако се крше ови принципи љубави, брак се распада. А ако говоримо о хришћанској љубави, о љубави једних према другима, и ако у ову љубав уносимо свој грех, своје неразумевање, извесну сумњу, онда љубав остаје само на речима, а у стварности нестаје. Зашто говорим све ово? Зато што данас испраћамо нашег брата Антонија, достојног представника Српске Православне Цркве, који је свој живот повезао са Русијом, са Руском Црквом и кога смо истински волели. Такође бих желео да кажем да љубав не може бити једнострана: таква љубав је увек несрећна и на крају нестане. Али љубав према овом покојнику је заиста била двосмерно кретање. Он је волео Руску Цркву, волео је руски народ, а ми смо осетили искреност ове љубави и, наравно, као одговор на то и ми смо њега волели, поштовали, ценили као достојног представника братске Српске Цркве. Чак је тешко и замислити да он више није са нама физички, овде на овој земљи. Али он је, несумњиво, данас са нама и, надам се, остаће у сећању Цркве – бар док је живо поколење које је познавало драгог владику. Покојнику, за разлику од живих, од нас не треба ништа – само наше молитвено сећање на њега. Позивам све који су данас овде присутни – и свештенство и мирјане – да се у својим молитвама сете упокојеног епископа Антонија. И у својим молитвама код куће и у белешкама које шаљете на богослужењима, наведите уз имена својих рођака и пријатеља и име епископа Антонија, који је заслужио наше молитвено сећање својом љубављу према Русији, према Руској Цркви. Изузетна су његова дела како на руском тлу тако и у родној Србији. Молитвама светих Божјих који су засијали у Руској и Српској Цркви нека Господ упокоји душу новопочившег слуге Његовог Антонија, брата нашег, и да сачува вечни молитвени спомен на њега у срцима нашим. Амин ”.

Опело је обављено на црквенословенском и српском језику. По традицији, Његова Светост Патријарх г. Кирил је прочитао и положио у руке покојнику грамату са молитвом за разрешење. Предстојатељи Руске и Српске Цркве су на ковчег положили букете белих ружа.

Епископ Антоније је сахрањен у храму Светих апостола Петра и Павла при Подворју Српске Православне Цркве (Петропавловска улица 4-6), где је служио као представник Патријарха српског при Московском Патријаршијском трону већ 22 године.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

 
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести