УТОРАК, 11. 12. 2018 - 00:15

Извор: Вечерње Новости

ЦРКВА ЈЕ ТЕМЕЉ СРПСКЕ ДРЖАВЕ: На ПБФ-у отворен Међународни научни скуп поводом 800 година аутокефалности СПЦ

У понедељак, 10. децембра отоврен је научни скуп „Осам векова аутокефалије Српске Православне Цркве (1219-2019) - Историјско, богословско и културно наслеђе“ на Православном богословском факултету Универзитета у Београду.

Следеће године обележава се велики догађај за Српску Православну цркву, народ, нашу историју и културу. Навршава се осам векова откако је Свети Сава успео да издејствује да наша црква добије аутономију. На том догађају развијала се целокупна наша историја, култура и све оно што један народ чини народом. То је и прилика да васкрсне улога наше цркве у народу.

Ово је рекао Патријарх српски Иринеј на отварању Међународног научног скупа који се, под покровитељством Светог архијерејског синода, одржава на Богословском факултету у част осам векова од добијања аутокефалности Српске Православне Цркве.

Патријарх је истакао да добијање аутокефалности није било ни лако ни обично, али да је било услов опстанка једног народа у том времену:

ТВ Храм
На ПБФ-у отворен научни скуп „Осам векова аутокефалије Српске Православне Цркве (1219-2019)

- Свети Сава је то успео без борбе и крви. За то дело заслужан је и његов отац Немања, касније Свети Симеон.

Патријарх је подсетио да је у периоду после Светог Саве духовни центар наше цркве био у Жичи и Пећкој патријаршији.

- И поред многих искушења то је остало до данас - рекао је патријарх. Он је, међутим, упозорио да прети опасност да Пећка патријаршија не буде у оквиру наше државе.

- То би био озбиљан проблем, а они који силом управљају светом требало би да схвате да би било трагично да Пећка патријаршија са светом косовском земљом пређе другим народима - упозорио је патријарх Иринеј. Он је додао да је наша црква за време 500 година ропства под Турцима водила народ који је успео да опстане са својим именом и културом.

ТВ Храм
Обраћање декана ПБФ-а Епископа браничевског г-дина Игнатија

У обележавању осам векова добијања аутокефалности СПЦ значајну улогу имаће и Српска академија наука и уметности. Њен председник Владимир Костић на отварању скупа је нагласио да је САНУ искрени сапутник и сарадник СПЦ.

- Догодине се обележава један од само неколико највећих догађаја у историји Срба - рекао је Костић. - СПЦ је најстарија српска установа. А било је момената у историји да је била и једина институција око које се народ окупљао.

Надам се, наставио је он, да ће и наши чукунунуци за двеста година на овом месту обележавати 1.000 година од добијања аутокефалности СПЦ.

На скупу је говорила и ректорка Универзитета у Београду проф. др Иванка Поповић, која је поручила да је Богословски факултет пригодно место где ће почети обележавање једног тако великог јубилеја.

- Нико нас неће поштовати ако ми не поштујемо сами себе и своју прошлост - поручила је ректорка. - То захтева сарадњу разних експерата из разних области, а Универзитет у Београду ће свим својим могућностима дати допринос.

Декан Богословског факултета епископ браничевски Игњатије (Мидић) навео је да је овај јубилеј прилика да се подсетимо на велике личности које су омогућиле аутокефалност, као и на значај тог догађаја.

- Пре осам векова створена је нова Божја црква, рођена је српска хришћанска држава - рекао је епископ Игњатије. - Свети Сава створио је хришћанску цркву која је део светске баштине.

Извор: Вечерње Новости

Повезане вести

Вести