СРЕДА, 31. 5. 2023 - 14:06

Извор: РТС

Епископ источноамерички Иринеј писао секретару Блинкену и саветнику Саливену поводом насиља на Косову и Метохији

Његово Преосвештенство Епископ источноамерички г. Иринеј послао је поводом насиља на северу Косова и Метохије писмо америчком државном секретару Ентонију Блинкену и саветнику Беле куће за националну безбедност Џејку Саливену, саопштено је данас из Епархије источноамеричке.

СПЦ

На овај потез владика Иринеј се одлучио подстакнут дубоком забринутошћу и великим огорчењем због насиља над српским народом на Косову и Метохији, које се интензивирало у протеклих неколико дана, да би у понедељак прерасло у отворен оружани сукоб. У писму упућеном у понедељак, владика Иринеј је приметио да се у сукобу албанских полицијских снага и Срба, Кфор непримерено ставио на страну агресора – албанских власти на Косову и Метохији. Такође, индикативно је да се насиље догодило дан пошто је Блинкен покушао да смири тензије недвосмисленом осудом насиља које су починиле албанске власти над Србима на Косову и Метохији.

Владика Иринеј је изразио задовољство овом, како се наводи у саопштењу, “историјском изјавом” Блинкена, будући да је то први пут у скоријој историји да један државни секретар оштро и без задршке осуђује насиље Албанаца над Србима на Косову и Метохији. Владика је нагласио да искуство протеклих година указује на чињеницу да привремене приштинске институције не поштују нити међународне споразуме нити сопствене законе када је у питању српски народ. Из насиља које се догодило у понедељак јасно се види и да су Албанци сада у стању да дрско игноришу и САД и њене савезнике, додаје се у саопштењу.

Оваквим непромишљеним актом, Албанци су довели САД и представнике ЕУ у незавидну позицију, с обзиром на то да последње насиље јасно указује на обим агресије и праве намере албанских власти на да створе етнички чисту државу без Срба, поручио је још Епископ источноамерички Иринеј и подсетио да мир и стабилност у југоисточној Европи, између осталог, зависе и од могућности српског народа на Косову и Метохији да живи слободно, у миру и људском достојанству. Највећа претња овим основним правима Срба на КиМ произилази управо из неодговорности и сталних кршења људских и верских права од стране привремених приштинских институција.

Владика је позвао САД и НАТО да без одлагања заједно са представницима Срба и Српском Православном Црквом на Косову и Метохији размотре примену нових безбедносних мера да би се заштитили животи српског становништва и омогућио им се опстанак.

Повезане вести

Вести