ЧЕТВРТАК, 20. 9. 2018 - 22:54

Извор: ТВ Храм

ВЕЛИКА ЦРКВЕНО-НАРОДНА СВЕТКОВИНА НА МАЧКОВОМ КАМЕНУ: Патријарх Иринеј осветио спомен-храм у част јунацима Великог рата

На легендарном Мачковом камену, на планини Јагодњи, на граници општина Љубовија и Крупањ, у четвртак је одржана велика црквено-народна светковина којој је присуствовало неколико хиљада људи из овог краја али и других делова Србије и Републике Српске. Патријарх српски Иринеј, са Епископима шабачким Лаврентијем, ваљевским Милутином и свештенством из Јадра, Рађевине и Азбуковице, освештао је спомен-храм посвећен Светом Стефану Високом, а који је подигнут у част јунацима који су своје животе дали у биткама на Мачковом камену и на Дрини током Великог рата.

Храм је саграђен на земљишту које је после Другог светског рата па донедавно представљало сеоску утрину мештана села Дујевац и Селанац, а који су својеручним потписима здушно подржали поменуту идеју и дали пристанак за подизање цркве.

ТВ Храм
Патријарх Иринеј је носећи мошти предводио опход око Храма

Пред почетак овог историјског сабрања, Његова Светост Патријарх српски г-дин Иринеј је, носећи у рукама кивот са честицом моштију, са Преосвећеним Владиком шабачким Лаврентијем, свештенством и монаштвом, учинио опход око цркве, а затим извршио чин освећења храма Светог Стефана Високог.

У наставку је служена торжествена архијерејска Литургија, којом је началствовао Свјатјејши Патријарх српски Иринеј.

ТВ Храм
Епископ шабачки Лаврентије и Патријарх српски Иринеј

После свете Литургије Свјатјејши је благословио славски колач и жито прелио вином, док је небоземни тропар Светом Стефану Лазаревићу појао једним устима христољубиви народ са свештенослужитељима и хором Света Три Јерарха из Крупња.

ТВ Храм
Освећењу Храма присуствовали су и представници Владе Србије и Војске Србије

Код спомен-костурнице на Мачковом камену Епископ ваљевски Милутин је, по благослову Његове Светости, одржао парастос за српске ратнике.

После свете Литургије, епископ Лаврентије је поздравио Патријарха Иринеја срдачним речима добродошлице изразивши радост што се после сто година на страдалном месту српских војника уздиже величанствени храм.

ТВ Храм
Протојереј-ставрофор Стојадин Павловић одликован је орденом Владике Николаја

Храм је подигнут по благослову Епископа шабачког г-дина Лаврентија, на чији је предлог  Патријарх српски Иринеј орденом Владике Николаја одликовао протојереја ставрофора Стојадина Павловића, директора Патријаршијске управне канцеларије, који је иницирао и водио радове на овој богомољи.

Његова Светост уручио је и г-дину Слободану Ранковићу,  предузетнику из Лознице, орден Светог краља Милутина, високо признање Српске Православне Цркве за исказану делатну љубав према Мајци Цркви.

ТВ Храм
Улаз у спомен-храм на Мачковом камену

Архијерејске грамате су уручене великим добротворима: Црквеној општини Лозница, месним заједницама Рујевац и Селенац, архимандриту Авакуму, манастирима Богоштици и Лелићу, Телекому, Електропривреди Србије, Нафтној индустрији Србије и многобројним приложницима.

ТВ Храм
Патријарх Иринеј се надахнутом беседом обратио верницима на Мачковом камену

"Сви се радујемо што је овако дивно место добило овако диван храм. Ово је храм Богу живоме, место нашег састанка, место наше заједничке молитве.Треба да будемо поносни и Богу захвални за све оно што смо прошли кроз нашу историју. Овај свети храм ће окупљати душе оних светих мученика, чије су кости остале овде. Данас се, после 100 година, сећамо се оних који су, овде, положили своје животе за веру своју и отаџбину своју. То су две ствари за које ваља живети, за које треба умрети. Они су то добро знали када су стали у одбрану наше отаџбине за коју се, од Косова наовамо, страда и крв пролива. Они су вредности једнога народа, једне историје, једне културе." - поручио је са Мачковог камена Свјатјејши Патријарх српски Иринеј.

Поред Косова, како је рекао Патријарх, „ово место спада у ред светих места натопљених крвљу српских јунака и родољуба и испуњених њиховим костима“. Неке породице су завршиле своју историју, у одбрамбеним ратовима и биткама каква је ова. Патријарх је, са Мачковог камена, замолио мајке и садашње и будуће да рађају децу, „како би се надоместило све оно што је, у биткама попут ове на Мачковом камену, изгубљено“. Заложио се за јединство нашег народа, на љубав, пажњу, разумевање и солидарност.

ТВ Храм
Незнани јунак са Мачковог камена

Спомен-храм Светог Стефана Високог на Мачковом камену урађен је по пројекту архитекте Тихомира Дражића из Ваљева. Уз црквену архитектуру својствену традиционалном градитељству Српске Цркве и уз све елементе богослужбеног садржаја, у новоизграђеном храму уредиће се стална поставка сведочанстава о Првом светском рату и битке на Мачковом камену. Поред многобројних фотокопија докумената и предмета, место у својеврсном музеју самога храма добиће: Краљевић Ђорђе Карађорђевић, који је рањен на Мачковом камену; браћа Рибникар који су своје животе оставили на овом подручју, и Надежда Петровић која је учествовала у борби као болничарка.

ТВ Храм
Патријарх српски Иринеј са народом на Мачковом камену

Изградњу спомен-цркве на Мачковом камену је, по благослову Епископа шабачког Лаврентија, заједно са свештенством, монаштвом и верним народом овог краја иницирао протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, директор Патријаршијске управне канцеларије, који и сам потиче из ових крајева. У плану је изградња конака а прва Литургија након освећења служиће се на дан Рођења Пресвете Богородице.

ТВ Храм
Спомен-храм Светог Стефана Високог на Мачковом Камену

За око две хиљаде људи приређена је трпеза љубави током које су се обратили крстносни прота Стојадин Павловић, државни секретар у Министарству рада и социјалне политике Светозар Алексов и директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић.

Приредили:
Никола Станковић
Зорица Зец

Повезане вести

Вести